Politik

Claus Hjort: Putin står bag daglige angreb på Danmark

Forsvarsministeren afslører i interview med TV 2, at russiske hackere dagligt forsøger at bryde ind i danske it-systemer. Han siger, Putin står bag.

Overflyvning af fremmed territorium, troppeopbygninger nær grænsen til EU og raketter i Østersø-enklaven Kaliningrad.

Rusland er ifølge Claus Hjort Frederiksen (V) den største trussel mod Danmarks sikkerhed, men det er langt fra kun Vladimir Putins militær, der bekymrer den danske forsvarsminister.

- Der er også en trussel, synes jeg, der er endnu mere uhyggelig. Det er nemlig alle de her cyberangreb, der finder sted, siger Claus Hjort Frederiksen i et påskeinterview med TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.

Ifølge forsvarsministeren bliver danske it-systemer jævnligt testet af russiske hackere.

Det sker dagligt for Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet, men hackerne fra øst forsøger også at få adgang til oplysninger om forsyningssikkerhed og kommunikation, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Nu skal jeg ikke bruge stærke ord, men jeg er lidt chokeret over, hvor meget der egentlig foregår for at undergrave vores demokratier, siger Claus Hjort Frederiksen.

Putin står bag

Forsvarets Efterretningstjeneste har ifølge Claus Hjort Frederiksen opgjort, at der årligt bliver rettet 1000 ”større angreb” mod Danmark.

Hackerne er primært russere, men der er også kinesere iblandt. Kineserne interesserer sig dog mest for private virksomheder og forretningshemmeligheder, hvorimod russerne, ifølge Claus Hjort Frederiksen, tester vores grundlæggende it-struktur.

Han er ikke i tvivl om, at den russiske stat og dermed også præsident Vladimir Putin står bag.

- Det er det jo i sidste instans. Alt, hvad der foregår derovre, er jo styret og kontrolleret af staten. Men de har jo sådan et vidt forgrenet net af hackere og trolls, som kan blande sig på de sociale medier, siger forsvarsministeren.

Det er politisk styret af staten og altså i sidste ende Putin?

- Ja, det er det, siger Claus Hjort Frederiksen. 

Vil svække tilliden til staten

Han er overbevist om, at formålet er at svække borgernes tillid til staten.

Og hvis det eksempelvis lykkes at få fat i statshemmeligheder eller at lamme strømforsyningen og udbetalingen af offentlige ydelser, er der risiko for, at befolkningen vil miste troen på staten som en garant for sikkerhed.

- Og det er den store fare fremover, siger Claus Hjort Frederiksen.

Beskyldt for at hjælpe Trump

Det er ikke første gang, at russiske hackere beskyldes for bryde ind i vestlige IT-systemer.

Ifølge en rapport fra FBI forsøgte Vladimir Putin at hjælpe Donald Trump til sejr ved præsidentvalget i november ved at stå bag et omfattende hackerangreb mod Demokraterne.

Rapporten advarer også om, at Rusland vil forsøge at påvirke valg i andre lande, men den russiske regering har afvist alle beskyldninger.

Af frygt for hackerangreb anbefalede Folketingets it-afdeling i marts medlemmerne af Udenrigspolitisk Nævn at lade smartphones, iPads og computere blive hjemme fra en tur til Rusland.

Trods anbefalingen valgte flere politikere fra Dansk Folkeparti – heriblandt forsvarsordfører Marie Krarup – alligevel at tage iPhone med på turen.

En beslutning, Enhedslisten efterfølgende kaldte ”dybt uansvarlig”.

Efterfølgende har det dog vist sig, at Udenrigsministeriet havde givet grønt lys, hvis politikerne tog bestemte forholdsregler.