Politik

Kommentator om Esben Lundes lækagesag: Dumt - men det er ikke det mest bekymrende

Læk af lydfil er endnu et bevis på den kamp, der lige nu foregår mellem ministeren og embedsværket, lyder det fra politisk kommentator.

Det er ualmindelig dumt, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bliver fanget på en skjult optagelse, hvor han tager afstand fra offentlighedsloven, som giver borgerne ret til indsigt i offentlige myndigheders forvaltning af penge og magtbeføjelser.

Men endnu mere bekymrende er det, at der her er tale om en minister, hvis eget ministeriums embedsværk ikke gav ham rygdækning, men i stedet vælger at lække optagelser til pressen.

Sådan lyder analysen fra TV 2's politiske analytiker Thomas Funding, efter Politiken har frigivet en lydfil, hvor ministeren svarer således på spørgsmålet om, hvorvidt han mener, der skal ske en ændring i offentlighedsloven:

- Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord, lød det fra ministeren på et medarbejdermøde i Miljøstyrelsen tilbage i november sidste år.

Dum ting at komme i fedtefadet på

- Det er ualmindelig dumt, at en minister får bragt sig selv i fedtefadet og får sagt nogle ting, som – selvom de måske ikke er ment sådan – meget nemt kan opfattes som grænsende til det antidemokratiske, siger Thomas Funding.

En deltager på mødet valgte i al hemmelighed at optage ministerens svar på mødet. Et svar, der derefter er blevet sendt til Politiken.

Ved samme lejlighed sagde Esben Lunde Larsen, at han selv vil bestemme, hvad offentligheden skal have at vide, når det gælder sager, som forhandles politisk:

- Noget af det, jeg bliver mest arrig over, er, når der bliver lækket fra mine styrelser eller direktorater fra de papirer, vi arbejder med.

Mange politikere efterspørger vel dette begrænsede og lukkede rum, som Esben Lunde omtaler i optagelsen?

- Esben Lunde Larsen sætter ret kluntet ord på noget, som rigtig mange politikere mener; at aktindsigter trækker for mange ressourcer ud af forvaltningerne, og på den måde tager fokus væk fra det, som, de synes, er vigtigt, nemlig lovgivningen. Modsat har journalisterne interesse i at belyse nogle af de ting, som ministrene ikke vil belyse, nemlig de bagvedliggende beregninger og kommunikationen mellem for eksempel styrelser, siger Thomas Funding.

Bekymrende at miste embedsværkets loyalitet

At Esben Lunde Larsen har dummet sig, vil ikke få politiske konsekvenser for ham personligt, vurderer Thomas Funding. I stedet skal ministeren bekymre sig om noget ganske andet - men mindst ligeså alvorligt: Embedsværkets loyalitet.

- Det er endnu et bevis på den kamp, der lige nu foregår mellem ministeren – altså regeringens repræsentant – og embedsværket i Miljø- og Fødevareministeriet. Det er helt tydeligt, at der er folk, som af flere omgange med først Eva Kjer (der måtte gå af som minister efter sagen om landbrugspakken, red.) og nu Esben Lunde bevidst går efter at undergrave deres egen minister og modarbejde den politiske linje, som regeringen har på området, siger Thomas Funding.

- Lunde Larsen er ikke bare angrebet af oppositionen, der vil vælte ham; ikke bare dele af Dansk Folkeparti, som også har forsøgt at vælte ham, men også fra hans eget embedsværk, så han skal gå og kigge sig over skulderen. Det er bekymrende for en minister, da han bliver stækket af, at han ikke kan stole på, at hans embedsværk har hans ryg.

Lunde Larsen: Jeg forløb mig

Esben Lunde Larsen oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at han "forløb sig" i situationen:

- Det er naturligvis offentlighedsloven og miljøoplysningsloven, der afgør, hvad der offentliggøres og hvornår.

Han uddyber:

- Der er ingen tvivl om, at jeg går ind for offentlighedsloven og miljøoplysningslovens grundlæggende princip om åbenhed og demokratisk kontrol med den offentlige forvaltning. En fri og uafhængig presse er i mine øjne en afgørende del af fundamentet i ethvert demokratisk samfund.

- Samtidig er jeg dog også nødt til at sige, at både offentlighedslovens og miljøoplysningsloven udtrykkeligt fastslår, at åbenheden ikke kan være ubegrænset. Det er således klart, at der ikke kan være fuld åbenhed om enkeltpersoners private forhold, ligesom det kan være nødvendigt at hemmeligholde oplysninger af hensyn til statens sikkerhed eller rigets udenrigspolitiske interesser, skriver ministeren til TV 2.

Venstres offentlighedsordfører, Jan E. Jørgensen, vil ikke direkte kommentere sin partifælles udtalelse. Men i en skriftlig kommentar til Ritzau siger han:

- Aktindsigt er helt centralt i et frit samfund, men omvendt er der intet samfund, hvor man kan få aktindsigt i alt.

Regeringen er i færd med at overveje, om offentlighedsloven skal revideres, og det forventes, at et nyt udspil bliver fremlagt inden Grundlovsdag.