Her er den lækkede lydfil, der giver Lunde problemer - og hvad han egentlig snakker om
Esben Lunde Larsen (V) får kritik for en kommentar om offentlighedsloven. Men hvad sagde han egentlig? Hvad mente han? Læs og hør hele lydfilen her.
Knap har røgen lagt sig efter sagen om kvotekongerne, før et nyt stormvejr trækker op omkring Esben Lunde Larsen (V). En lækket lydfil fra et lukket møde får endnu engang kritikere til at pege fingre ad miljø- og fødevareministeren.
Han blev optaget under et møde med medarbejdere i Miljøstyrelsen i november. Dén optagelse er siden blevet lækket til dagbladet Politiken.
Herunder kan du læse hele ministerens kommentar samt TV 2s Thomas Fundings forklaring på, hvad der rent faktisk ligger i det, ministeren siger.
Minister: Man skal kunne holde viden for sig selv
Esben Lunde Larsen blev under mødet spurgt, om han går ind for en ændring af offentlighedsloven, så folk i større omfang kan få indsigt i de politiske processer, om han går ind for åbne postlister og forskernes adgang til at fremlægge resultater af deres forskning offentligt.
Her er, hvad miljø- og fødevareministeren svarede:
- Lad mig svare på det sidste spørgsmål først: Ja, det gør jeg! Som forsker er jeg selv enormt optaget af, at der er åbenhed om de metoder, man anvender, og de resultater, man når. Derfor har jeg lanceret et helt nyt setup for den forskningsbaserede myndighedsbetjening.
- De kontrakter, vi indgår med universiteterne - der skal ikke være dobbelt lukkethedsklausuler eller noget som helst. Jeg har ikke opfattelsen af, at der er nogen viden, der kan skade nogen. Derfor skal den viden være tilgængelig.
- Men, og der er et vigtigt men, der skal være en mulighed for, at man politisk kan arbejde med noget af den viden i en kort periode, fordi der kan være forhandlingspositioner, der ikke skal ud i verden og være kendt, inden man har en endelig aftale.
- Hvis vi for eksempel arbejder med udvikling af store arealer, og folk spekulerer i at få dem solgt, inden en aftale er indgået, eller en position overfor kommissionen eller lignende - der bliver man nødt til som regering, også i forhold til det parlamentariske samarbejde, at have mulighed for at have en begrænset periode, hvor man har viden for sig selv. Men ellers er jeg meget optaget af den åbenhed, der skal være omkring det forskningsbaserede.
- Når det så gælder postlister og det første spørgsmål om offentlighedsloven, så nej. Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord...
-... og at man ikke har mulighed for i en proces, en arbejdsproces, at kunne passe ting til, uden at det skal opfattes som, at man vil skjule noget eller ødelægge noget, eller at man vil det ene eller det andet. Så jeg mener bestemt, at uanset om en regering er rød eller blå, så bliver den nødt til at have et internt arbejdsrum.
- Prøv at tænke på, hvis I skulle have jeres interne medarbejderudviklingssamtaler kørt på Skype foran hele verden. Det ville være helt utænkeligt, at der ikke kunne være et privat rum mellem chef og medarbejder. Det ville også være helt utænkeligt for mig, at der ikke skulle være et rum mellem mig som minister og departementet og min styrelse i planlægningen og udfoldelsen af de ting, vi skal arbejde med. For mig handler det ikke om at skjule noget som helst. Det handler om, at man bliver nødt til at have nogle arbejdsprocesser, hvor man kan arbejde i fortrolighed.
- Må jeg bare sige: Noget af det, jeg bliver mest arrig over, det er, når der bliver lækket fra mine styrelser og direktoratet fra de papirer, vi arbejder med. For det er helt urimeligt, at den politiske proces bliver kortsluttet på den måde. Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres i forhold til vores politiske processer. Det skal ikke komme ud som lækage.
- Det, der er det værste ved det, er, at hvis du rører ved offentlighedsloven - det giver jo sådan et ’skandalon’-præg (skandalon betyder 'forhold eller andet der vækker forargelse', red.) af den offentlige debat i Danmark. At bare man kan finde et eller andet lille hjørne, man kan puste op med ikke-faktuel viden eller på baggrund af aktindsigt med et eller andet dokument, så har man straks et kæmpe opmærksomhedspunkt i pressen. Så er der samråd, og så skal vi handle på baggrund af det, frem for at vi havde tid til at tilvejebringe information og tilrettelægge de processer, der skal være. Så det er sådan mit grundsynspunkt på det.
- Skulle regeringen så finde på på et tidspunkt at gå i gang med at se på offentlighedsloven, jamen så vil vi selvfølgelig tage de overvejelser med ind i processen, om der har været noget skidt i det. Men grundlæggende må jeg sige, at når jeg ser på mængden af aktindsigter, så er der utrolig mange, der kan få viden om stort set alt.
- Det er helt udenfor skiven
Udtalelsen om, at "det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord" opfattes af mange som en klar afstandtagen fra offentlighedsloven, der giver borgerne ret til indsigt i offentlige myndigheders forvaltning af penge og magtbeføjelser.
- Jeg bliver helt ked af det, når jeg hører det, lyder det blandt andre fra Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge.
- Det er helt uden for skiven. Som minister må man have respekt for det demokrati, som man skal være tjener i. Hvis det her er hans inderste overbevisning, håber jeg, at han står alene med den i folketinget, siger han til fagbladet Journalisten.
Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, siger til Ritzau, at ordvalget ikke var så heldigt.
- Det er et forkert ordvalg og ikke særligt klogt sagt af ministeren, men det repræsenterer nok det syn, som mange har blandt embedsmænd og ministre. Den til enhver tid siddende regering kan synes, at det er besværligt og irriterende, men magthaverne skal kunne tåle at blive kigget i kortene. Det er en vigtig del af vores demokrati.