Terror i Stockholm

Politiker væmmes over kollegers sympati-kommentarer: - Jeg kaster op

Partiformand Pernille Vermund sender salver mod kolleger efter terrorangrebet i Sverige. Men det er for tidligt, mener politisk kommentator.

Første gang er fint. Anden gang går lige.

Men herefter er grænsen nået for Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, når det handler om politikeres sympati-erklæringer efter terrorangreb.

Efter terrorangrebet i det centrale Stockholm, hvor en lastbil fredag eftermiddag torpederede en menneskemængde, udtrykte folk verden over deres sympati for Sverige og de svenske ofre. Det gjorde sig også gældende herhjemme.

- Det er en alvorlig situation. Vi skal stå sammen med svenskerne både i denne situation og i kampen mod terrorisme, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til TV 2.

Netop sætningen om at stå sammen blev gentaget blandt flere politikere, heriblandt Søren Pape (K), Nicolai Wammen (S) og Sofie Carsten Nielsen (B). På sin Twitter-profil fik Pernille Vermund nok.

- Jeg kaster op, hvis jeg hører flere politikere sige, at vi skal stå sammen!!!

Men tilsyneladende står Pernille Vermund ret alene med sin holdning. Hvert fald hvis man kigger i tweets kommentarfelt.

- Vi skal stå sammen, lyder det fra politiker Mattias Tesfaye (S) 

- Jeg er ikke politiker, men synes da, det er en god idé at stå sammen. Hvad skal vi ellers, slås indbyrdes, spørger Niels Christian Nielsen.

- Find du bare brækspanden frem. Vi skal stå sammen mod terrorismen, skriver Carl Vallentin.

Bo Andersen er en af de eneste i tråden med over 80 kommentarer, der støtter partiformanden.

- Enig! Vi mangler handling!

Politiker profilerer sig selv

Pernille Vermunds udmeldelse kommer ikke bag på Klaus Kjøller, der er ekspert i politisk kommunikation. Han mener, at det giver god mening i forhold til hendes position.

- Som et lille parti skal hun skille sig ud for at få opmærksomhed. Det ville være en forsømmelse, hvis hun ikke havde skrevet tweetet. Så ville hun have forsømmet en chance for at gøre opmærksom på sin politik, siger han.

Pernille Vermund beskriver sit tweet som en direkte efterlysning på en politisk handling. Hun ønsker en skærpet sikkerhed, hvor der blandt andet bliver sat en stopper for migrantstrømmene, og hvor kriminelle udlændinge efter deres første dom bliver udvist.

- Politikerne kommer med de samme standardsvar hver eneste gang. De skifter kun flaget ud på deres profilbillede. Det klinger hult, når de giver de samme svar, siger hun til TV 2 og tilføjer:

- Det er så nemt at gå ud at sige "vi skal stå sammen", men politikerne er ikke klar til at bruge deres værktøjer til at løse problemerne med terror. De sidder på deres hænder. 

Kritikken kommer for tidligt

Det er ikke første gang, at danske politikere sympatiserer med terrorramte lande. Efter terrorangrebet i Bruxelles strømmede det ind på de sociale medier med medfølelse. Statsminister Lars Løkke Rasmussen udtrykte sin sorg. Det samme gjorde Morten Messerschmidt (DF), Margrethe Vestager (B), Pia Olsen Dyhr (SF) og mange flere.

Ifølge Erik Holstein, der er journalist og politisk kommentator hos Altinget, er det helt naturligt, at politikere i første omgang viser deres sympati for det terrorramte land. Problemet opstår først, hvis deres sympati ikke bliver fulgt op af konkrete tiltag.

- Det kan ikke blot være en bemærkning om at stå sammen, siger han.

Dog mener han, at Pernille Vermund er for hurtig på aftrækkeren.

- Hendes taktik ville være berettiget, hvis politikerne siger det samme om et par dage. Vi må forvente, at hvis det viser sig, at det var et islamistisk terrorangreb, at der kommer en kraftig diskussion om vores integrationspolitik, siger han og tilføjer:

- Vi kan savne en direkte handlingsanvisning fra politikerne, men det er for tidligt at sige, når man ikke præcis ved, hvem der står bag angrebet.