Politik

Flertal vil bremse illegalt arbejde med kædeansvar: - De skal tænke sig godt om, inden de bruger et fuskerfirma

Et flertal i Folketinget vil indføre nye regler for at gøre det nemmere at placere et ansvar hos arbejdsgivere, der har fordel af illegal arbejdskraft

Det er Socialdemokratiet, der står bag det nye initiativ, der skal bremse udnyttelsen af udlændinge, der arbejder uden arbejds- eller opholdstilladelse.

TV 2 har i dokumentarprogrammerne ”Illegal i Danmark” I og II dokumenteret, hvordan arbejdere fra lande uden for EU arbejder uden kontrakt og for minimale lønninger. I et eksempel blev TV 2's undercover- journalist ansat hos McDonald’s i Helsingør til 33 kroner i timen. Restauranten har tidligere været i fokus i forbindelse med illegal arbejdskraft, da en person blev anholdt under politirazzia imod illegalt arbejde. Dengang valgte McDonald’s at fyre den underentreprenør, der stod for rengøringen.

Mattias Tesfaye, ordfører mod social dumping for Socialdemokratiet, bruger eksemplet til at illustrere formålet med det nye forslag.

- Hvis den underleverandør, de har hyret ind til at gøre arbejdet, får en bøde af myndighederne at have ansat illegale arbejdere, men det firma så bare lukker, løber fra regningen og efterlader staten med en lang næse, så skal staten kunne sige, at McDonald’s skal betale regningen, siger Mattias Tesfaye.

Sådan fungerer kædeansvar

Ofte bliver for eksempel rengøringsopgaver udliciteret gennem en kæde af selskaber fra det ene selskab til det næste. For at sikre, at bøder fremover altid bliver betalt, vil Socialdemokraterne kunne sende bøder højere op i kæden, hvis den arbejdsgiver, der skulle have betalt den, går fallit eller ikke kan findes. Deraf navnet kædeansvar.

Private skal i det socialdemokratiske forslag undtages. Til gengæld skal selskaber helt op til det øverste led i kæden kunne pålægges at betale bøderne.

- Det afgørende for os er, at virksomhederne handler i det, der hedder ond tro. Det vil sige, at de burde have vidst det. Hvis der for eksempel er tale om gentagelsestilfælde eller det er en urimeligt billig måde, man har fået gjort rent på, eller man på anden måde fra myndighedernes side kan sige, at det burde de have vidst, siger Mattias Tesfaye om princippet for, hvornår virksomheder risikerer at skulle betale andres bøder.

Flertal på Christiansborg

På Christiansborg støtter et flertal bestående Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten ønsket om at indføre kædeansvar. For Dansk Folkeparti handler det i høj grad om at forhindre uønskede udlændinge i at finde arbejde her i landet.

- Vi taler jo om mennesker, som måske hverken har pas eller identifikationspapirer eller lovligt ophold i Danmark, som man benytter til arbejdet, siger Christian Langballe fra Dansk Folkeparti.

Finn Sørensen fra Enhedslisten lægger vægt på forslagets præventive virkninger:

- Formålet med det her kædeansvar er, at dem, der udbyder opgaven, eller hovedentreprenøren, tænker sig rigtigt godt om, inden de bruger sådan nogle fusker-firmaer, som I har afsløret i jeres udsendelse.

Arbejdsgivere imod

I Dansk Arbejdsgiverforeninger vender man sig stærkt imod de forhold, der er blevet afsløret i TV 2's dokumentar. Alligevel vender viceadministrerende direktør, Pernille Knudsen, sig imod at indføre kædeansvar. Hun mener, at de nuværende kontrolmekanismer kan udnyttes bedre, at lovlydige firmaer risikerer at en uretfærdig behandling.

- Du rammer nogle firmaer, der har opført sig fuldstændig i orden og har gjort alt efter bogen, og pludselig har haft noget at gøre med nogen, der har gjort noget forkert. Det skal de ikke straffes for, siger Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i DA.

Regeringen vil forhandle

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, Venstre, har udtalt sig imod kædeansvar. Nu er regeringen under indtryk af, at Socialdemokratiets er klar til at forhandle.

- Jeg er villig til at diskutere de her forslag, og jeg har den samme holdning: Illegal arbejdskraft skal bekæmpes. Hvordan vi så gør det, det skal være på både den bedste og den mest intelligente måde, siger Troels Lund Poulsen.

Rettelse: I citat ovenfor fremgik det kortvarigt ved en fejl, at TV 2 havde talt med Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti. Vi havde talt med Christian Langballe.