Politik

Løkke var uenig med Obama omkring Syrien: - Nogen har svigtet

Efter et angreb i 2013 besluttede Obama at tømme Syrien for kemiske våben i stedet for at gribe militært ind. Men nogen har svigtet, siger Løkke.

De røde linjer har længe været trukket op overfor Syriens præsident Assad: Brugen af kemiske våben tolereres ikke – så kommer USA efter dig.

Problemet er bare, at truslen ikke er blevet fulgt op med handling, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen. Altså indtil i nat da USA’s præsident Trump sendte 59 missiler ned over en syrisk luftbase som svar på et kemisk angreb i tirsdags.

- Jeg er meget tilfreds med den amerikanske reaktion. Det er en enkeltstående og en afmålt reaktion på den hændelse vi så 4. april – et tragisk overgreb på mænd, kvinder og børn med kemiske våben. De røde linjer, der har været trukket op overfor Assad-regimet, bliver respekteret. Jeg er tilfreds med, at der er en amerikansk præsident, der sætter vilje bag det - det er der i den grad brug for, siger statsministeren.

Men når der overhovedet kunne ske et kemisk angreb igen, så er det fordi nogen har svigtet deres ansvar, siger Løkke.

'Obama burde have gjort noget'

I 2013 blev tidligere præsident Obamas røde linje overtrådt første gang, da kemiske angreb koster 1400 børn og voksne livet. Obama truede året før med at USA ville handle, hvis der blev brugt kemiske våben. Men i stedet går Syrien med til en aftale om at opgive sine kemiske våben.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg og mit parti hele tiden har syntes, at man skulle have mere amerikansk vilje bag de røde linjer, siger Løkke.

Faktisk sagde Løkke følgende til Berlingske tilbage i 2013:

- Nu bør vi stå bag den trussel, der er afsendt fra Det Hvide Hus, som går på, at Assad har krydset en rød linje. Det skal der handles på.

Obamas beslutning førte i stedet til en aktion, hvor man tømte Syrien for kemiske våben.

- Det var jeg dengang ikke tilfreds med, men uden indflydelse på. Alt tyder på, at nogen har svigtet der. Og derfor er det godt med en amerikansk præsident, der sætter handling bag ord, siger statsministeren.