Politik

Bred opbakning til Trump efter missilangreb: - USA er garant for fred og orden i verden

Både Tyskland, Frankrig og Storbritannien bakker op om USA’s angreb på en militærbase i Syrien: Burde være sket allerede i 2013.

De tre europæiske stormagter, Tyskland, Frankrig og Storbritannien, bakker op om USA’s præsident Trumps beslutning om at bombe militært mål i Syrien i nat.

Den tyske kansler Merkel og Frankrigs præsident Hollande har udsendt en fælles pressemeddelelse, mens Storbritanniens Theresa May indtil videre kun har sagt noget gennem regeringens talsmand.

Både Merkel og Hollande vil arbejde for, at Syriens præsident Assad skal stilles for en krigsforbryderdomstol.

- Præsident Assad er alene ansvarlig for denne udvikling. Hans gentagne brug af kemiske våben og forbrydelser mod sit eget folk krævede sanktioner, som Frankrig og Tyskland allerede opfordrede til i sommeren 2013 efter massakren på Ghouta, skriver de to statsledere.

- Frankrig og Tyskland vil fortsætte deres bestræbelser med deres partnere og FN til at få stillet præsident Assad for retten for hans kriminelle handlinger.

Fra den britiske regering lyder det, at man bakker fuldt op om USA.

- Den britiske regering støtter fuldt ud den amerikanske aktion i nat, som, vi mener, var en passende reaktion på det barbariske angreb med kemiske våben lanceret af det syriske regime og har til formål at afskrække yderligere angreb, siger en talsmand ifølge Reuters.

Håber at angreb leder til militær intervention

Opbakningen strækker sig endda endnu længere rundt.

Fra dansk side har regeringen og flere andre partier udtrykt opbakning til Trump, men også Israel, Tyrkiet og Polen bakker den amerikanske præsident op:

Israels Netanyahu siger, at Trump har sendt ’et stærkt og klart signal om, at spredningen af kemiske våben ikke vil blive tolereret’, skriver AP.

Polens regering udtrykker opbakning gennem en talsmand.

- USA er garant for fred og orden i verden. Og der er situationer, hvor man er nødt til at reagere, nødt til at gøre noget. Vi har set overgrebene fra det syriske regime gennem flere år, uden at nogen har gjort noget, siger talsmand Rafal Bochenek til polske TVP Info ifølge AP.

Tyrkiets præsident Erdogan bakker ikke blot op om nattens angreb, men håber på, at det vil lede til fuld militær aktion i Syrien, siger han ifølge tyrkisk stats-tv.

Ruslands Putin mener, at USA's angreb er en krænkelse af en suveræn stat, mens også Iran fordømmer angrebet.