Politik

Langballe: Esben Lunde skal danse efter DF's pibe - ellers er det ud

Esben Lunde Larsen er kommet i modvind som minister, efter han har fortiet en række oplysninger om de såkaldte kvotekonger for Folketinget.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen får en stor næse ovenpå sagen om kvotekonger i dansk fiskeri. Ministeren er i samme omgang blevet sat under administration, når det gælder fiskeripolitikken, der skal føres.

Og det betyder, at ministeren i realiteten er bundet på hænder og fødder, siger TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe.

- Når det handler om fiskeripolitikken fremover, så bliver han holdt i meget kort snor. Hans bevægerum er meget begrænset, og han har ikke mulighed for at gøre særlig meget på fiskeriområdet nu. Han bliver nødt til at følge alle råd, der kommer fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, fordi der er blevet lavet en stærk alliance mellem dem, siger han og fastslår, at den næse, ministeren har fået, er den største, som man kan få.

- Man taler om, at det er overordentligt kritisabelt, at Lunde Larsen ikke har arbejdet sammen med Folketinget. Og når det er overordentligt kritisabelt, så er du oppe på den høje skala i næser og i kritik, siger han.

- Det her er en meget, meget, meget stor næse, der bliver givet til ministeren. Og det er jo selvfølgelig fordi, det afspejler et alvorligt hændelsesforløb, hvor ministeren er trådt ved siden af skiven, siger Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup og tilføjer:

- Nu er det den fiskeripolitik, som flertallet står for, der skal gennemføres.

En usædvanlig undskyldning

Esben Lunde Larsen kom i tirsdags med en uforbeholden undskyldning over for Folketinget, og den undskyldning, mener Anders Langballe også, er i en klasse for sig.

- Det er usædvanligt, at ministre lægger sig så fladt ned i en skriftlig meddelelse til offentligheden. Og det er sådan, at det skal være ministeren, der sidder for bordenden og styrer politikken, og der bliver det jo spændende at se, hvordan det kommer til at foregå.

En fyring er ikke langt væk

Både Dansk Folkepartis og Socialdemokratiets fiskeriordførere var i dag ude at sige, at det er et stort gult kort, der er givet til ministeren, og at der ikke skal meget til for, at der falder et rødt kort.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen har fået en næse i sagen om fiskerikvoter. Video: Sofie Sparre

- Der er blevet givet et stort gult kort, så der skal bare et lille kort til næste gang, sådan som jeg vurderer det, siger Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen.

- Og så bliver Esben Lunde Larsen altså fyret, siger Anders Langballe og tilføjer:

- Det betyder jo, at Esben Lunde Larsen bliver nødt til at danse efter Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis pibe.

Får næsen for at fortie oplysninger

Ministeren får næsen – som i praksis er en skriftlig påtale – fordi Folketinget ikke mener, at ministeren har orienteret partierne godt nok om mulighederne for at dæmme op for kvotekongerne, som er en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af fiskekvoterne og dermed skabt næsten monopollignende tilstande.

Situationen har fået flere af Folketingets fiskeriordførere til gang på gang at spørge ministeren, hvilke muligheder der er for at forbedre situationen for de mange små- og mellemstore fiskere, der er voldsomt pressede i den nuværende situation. På trods af de mange spørgsmål fra et flertal i Folketinget har ministeren ikke videregivet en række af de forslag til en indsats mod kvotekongerne, som han og hans ministerium har haft kendskab til. Og det er den fortielse, der har udløst den alvorlige kritik mod ministeren.