Politik

Regeringen opgiver boligskatteplan

Forhandlingerne om en ny boligskat er gået i hårdknude, erkender finansminister Kristian Jensen (V).

Det er ikke lykkedes finansminister Kristian Jensen (V) at  samle opbakning til regeringens forslag til en ny boligbeskatning.

- Jeg må bare konstatere i dag, efter at have brugt rigtig mange timer og drukket rigtig meget kaffe, at vi ikke får et flertal bag den model, som vi har lagt på bordet, siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten

Finansministeren har ellers i godt to måneder forsøgt at få indført en såkaldt flad beskatning på boliger. Her skulle alle boligejere betale 0,6 procent i ejendomsværdiskat - uanset boligens værdi.

Går i tænkeboks

Udspillet fraviger den forrige Venstre-regerings princip om, at dyrere boliger skal beskattes med en højere procentsats. I stedet skulle man betale den samme procentsats i ens ejendomsværdiskat - uanset hvor meget ens bolig er værd. Men forslaget møder ikke opbakning.

Derfor vil han med sine embedsmænd hen over påsken gå i det, som han ifølge Jyllands-Posten kalder 'tænkeboks' for på anden vis at sikre 'tryghed for boligejerne'.

- Hvis vi vil igennem med en ny boligbeskatning, skal vi lave noget om, der også er mere end bare små justeringer, siger Kristian Jensen.

Finansministeren vil ikke sætte tid på, men han håber efter påske at kunne præsentere en nyt udspil, der hurtigst muligt kan samle flertal.

Lyn-analyse

Det er særligt DF, der er bannerfører for modstanden mod boligskatteplanen. De radikale er medgørlige og Socialdemokratiet er til at tale med. Men det forlyder, at særligt DF er svære at danse med.

Man er kørt fast i, at de konservative vil have en model, der fastfryser grundskylden - også efter 2020. K kærer sig om dyrere boliger, fordi deres vælgere bor i dyre boliger.

DF gør en dyd ud af, at huse, der er dyrere end gennemsnittet, er man ligeglad med. På grund af det faktum, at DF ikke har mange vælgere i de områder.

Problemet er fastfrysningen af grundskylden og finansieringen.

S: Vi vil gerne forhandle om bedre aftale

Socialdemokratiet forventer, at regeringens næste udspil til en skattereform i højere grad tilgodeser boligejere med billigere boliger.

Det siger partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, i en pressemeddelelse. 

- Vi mener, at der skal laves en bred aftale, som sikrer tryghed for boligejerne, og det vil vi meget gerne forhandle med regeringen. Men det skal være en socialt retfærdig aftale, som kommer hele landet til gode.

Samme besked lyder fra SF.

- Det er glædeligt, at regeringen endelig har indset, at den ikke kan finde flertal for at give skattelettelser til de rigeste boligejere. Nu vil vi arbejde for, at der bliver lavet en mere retfærdig aftale, som gavner hele Danmark og ikke kun dem, der har råd til de dyreste boliger, siger Lisbeth Bech Poulsen, skatteordfører for SF.

DF: Pakken har været for dyr

Ifølge TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, er det mest Dansk Folkeparti, der har umuliggjort en aftale. Partiets finansordfører René Christensen bekræfter, at man har været skeptisk over for forslaget.

- Den samlede pakke har været svær. Den er for dyr. Så det kan godt være boligejerne bliver glade for at spare noget på skatten, men så skal de betale mere i noget andet for at finansiere den, siger han.

Forhandlingerne om en ny boligpakke tages op igen efter påske.