Politik

Trods anklager om løgn: DF vil ikke vælte minister

Dansk Folkeparti er tilfredse med den undskyldning, de har fået fra Esben Lunde Larsen. De vil nu give ministeren en næse.

På trods af, at Dansk Folkeparti direkte har anklaget miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for at lyve, vil støttepartiet ikke trække støtten til ham som minister. 

Det forklarer Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup efter et gruppemøde tirsdag formiddag. 

- Vi er blevet enige om, at vi tager den undskyldning, ministeren har givet, til efterretning, og konstaterer, at regeringen er klar til at føre den fiskeripolitik, som der er et flertal for i Folketinget, siger Peter Skaarup. 

Kvotekongerne

​Sagen handler om de såkaldte kvotekonger, en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af fiskekvoterne og dermed skabt næsten monopollignende tilstande.

Situationen har fået flere af Folketingets fiskeriordførere til gang på gang at spørge ministeren, hvilke muligheder der er for at forbedre situationen for de mange små- og mellemstore fiskere. Ministeren videregav imidlertid ikke en række af de forslag til en indsats mod kvotekongerne, som han og hans ministerium har haft kendskab til. Og det har ført til en særdeles hård kritik fra blandt andet Dansk Folkepartis ordfører Ib Poulsen, der direkte har anklaget ministeren for at lyve.

Tirsdag formiddag udsendte Esben Lunde Larsen en beklagelse, og den er Dansk Folkeparti tilfredse med, siger Peter Skaarup.

- Vi tror på det, fordi ministeren meget klart undskylder og beklager, at han ikke har fortalt de ting, han burde. Det er vi meget tilfredse med.

Nu vil Dansk Folkeparti, sammen med oppositionen, forsøge at blive enige om en udtalelse, der udtrykker kritik af Esben Lunde Larsens ageren i sagen - en såkaldt næse.

EL: Hører ingen steder hjemme

Politikere i rød blok undrer sig over, at Dansk Folkeparti undlader at vælte ministeren. Blandt andet Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding:

- Esben Lunde har talt usandt over for Folketinget, har tilbageholdt oplysninger og har tydeligvis holdt hånden under en lille gruppe stenrige kvotekonger. Esben Lunde har i det hele taget nægtet at gøre, som et flertal i Folketinget har bedt ham om. Det hører ingen steder hjemme i et demokrati. Dansk Folkeparti må have lagt sig selv i fuld narkose for at kunne acceptere det her. For den behandling, som ministeren har udsat dem og resten af Folketinget for, burde være langt over smertegrænsen, skriver hun i en pressemeddelelse.

SF's fiskeriordfører Trine Torp siger i en pressemeddelelse: 

- Ministeren har talt usandt for Folketinget. Det ærgrer mig, at Dansk Folkeparti ikke vil sende et klart signal til regeringen om, at ministre ikke må lyve overfor Folketinget. Men han får nu et mørkegult kort, og det håber jeg, at han tager meget alvorligt.