Politik

Mogensen om Lundes undskyldning: Den har bibelske dimensioner

En meget stor undskyldning sikrede, at Esben Lunde Larsen (V) kunne fortsætte som minister, vurderer Engell og Mogensen.

Der findes undskyldninger. Store undskyldninger. Og så undskyldninger af den størrelse som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) leverede i dag.

- Der hvor en minister ikke alene er tæt på afgrunden, men faktisk er ude over afgrunden. Dér skal der stå nogen og hale ham ind igen. Og det kræver altså nogle undskyldninger i et omfang, at dem der gerne vil skubbe ham ud -ligesom har et figenblad de kan dække sig bag og sige: Vi reddede ham, fordi han lagde sig ned, siger politisk kommentator Hans Engell i NEWS-magasinet Tirsdagsanalysen.

De politiske kommentatorer må finde det store billedsprog frem for at beskrive omfanget af den undskyldning som Esben Lunde Larsen (V) leverede i dag for at sikre sin ministerpost:

- Jeg tænkte på, at når man sådan ser billeder fra den katolske kirke, hvor nogen bliver optaget som munke og så ligger med armene på gulvet i korsstilling foran alteret. Det var sådan, at jeg så Esben Lunde ligge inde i Haderslev domkirke med armene ud til siden og bede den store Thulesen Dahl om undskyldning og tilgivelse, siger Hans Engell.

- Jeg så ham gå med rosenkrans og slæbe det her kors op af Golgata, mens mængden - altså Dansk Folkeparti - stod og hujede ham op ad bjerget. Det har lidt bibelske dimensioner, supplerer politisk kommentator Peter Mogensen.

Tirsdag formiddag udsendte ministeren en pressemeddelelse med overskriften "Jeg vil gerne undskylde overfor Folketinget":

"Jeg vil gerne undskylde over for Folketingets partier, at der er forslag til at modvirke kvotekoncentration og kvotekonger udviklet af mit ministerium, som jeg ikke har oversendt til Folketinget. Jeg burde have viderebragt disse oplysninger, da det ville have bistået de enkelte partier i deres arbejde med at begrænse kvotekoncentration og kvotekonger. Det beklager jeg, at det ikke er sket", skriver ministeren.