Politik

Langballe: Nu kan ministre slippe afsted med at lyve

TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, fortæller, at sagen mellem Esben Lunde Larsen og Dansk Folkeparti sætter nye standarder.

Dansk Folkeparti vil ikke trække støtten til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) - til trods for, at partiets fiskeriordfører, Ib Poulsen, har beskyldt ministeren for at lyve. Partiet nøjes med at give ministeren en 'næse'.

Det forklarer Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, efter et gruppemøde tirsdag formiddag. 

- Vi er blevet enige om, at vi tager den undskyldning, ministeren har givet, til efterretning og konstaterer, at regeringen er klar til at føre den fiskeripolitik, som der er et flertal for i Folketinget, siger Peter Skaarup.

Sagen sætter nye standarder

Ifølge TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, sætter affæren helt nye standarder for, hvad en minister kan slippe af sted med.

- Denne her sag sætter en ny standard for, hvad man kan som minister – at man uden videre kan lyve en ordfører op i hovedet og så blive siddende, det er lidt specielt. Særligt når Ib Poulsen fastholder, at der er blevet løjet, siger Anders Langballe, der beskriver hele forløbet som en rodet affære.

- Dansk Folkeparti anklager ministeren for at lyve. Det kan næsten ikke blive mere alvorligt end at lyve over for en ordfører som minister, siger Anders Langballe og tilføjer:

- Jeg mindes ikke, at jeg har set en minister lægge sig så fladt ned før, som jeg har set miljø- og fødevareministeren gøre.

Hvem styrer fiskeripolitiken?

En reporter fra Radio24syv spurgte, om Dansk Folkparti havde fået en ny minister, hvilket Anders Langballe betragter som et interessant, retorisk spørgsmål.

- Med det mener han jo: Har Ib Poulsen og Dansk Folkeparti overtaget taktstokken, når det gælder fiskeripolitik? Dansk Folkeparti har jo dikteret, hvordan ministeren skal tilgå det her og undskylde, siger Anders Langballe.

Ministeransvarsloven

Anders Langballe vil ikke stå til dommer for, hvorvidt der er sket brud på ministeransvarsloven eller ej.

- Det er jo sådan, at hvad fødevareministeren siger i et lukket eller ikke-lukket lokale, det er ikke nødvendigvis underlagt ministeransvarsloven på samme måde som det, han siger, hvis han sidder i et udvalgsmøde på Christiansborg eller står på talerstolen.

Dog pointerer han:

- Man skal være lidt varsom med at trække ministeransvarsloven ind, for Esben Lunde Larsen har ikke stået på Folketingets talerstol og løjet over for Dansk Folkeparti. Det er ikke det, jeg har hørt Dansk Folkeparti sige.

Kvotekongerne

​Sagen handler om de såkaldte kvotekonger, en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af fiskekvoterne og dermed skabt næsten monopollignende tilstande.

Situationen har fået flere af Folketingets fiskeriordførere til gang på gang at spørge ministeren, hvilke muligheder der er for at forbedre situationen for de mange små og mellemstore fiskere. Ministeren videregav imidlertid ikke en række af de forslag til en indsats mod kvotekongerne, som han og hans ministerium har haft kendskab til.

Og det har ført til en særdeles hård kritik fra blandt andre Ib Poulsen, der direkte har anklaget ministeren for at lyve.

Tirsdag formiddag udsendte Esben Lunde Larsen en beklagelse, og den er Dansk Folkeparti tilfredse med, siger Peter Skaarup.

- Vi tror på det, fordi ministeren meget klart undskylder og beklager, at han ikke har fortalt de ting, han burde. Det er vi meget tilfredse med.

Nu vil Dansk Folkeparti sammen med oppositionen forsøge at blive enige om en udtalelse, der udtrykker kritik af Esben Lunde Larsens ageren i sagen - en såkaldt næse.

Skaber politikerlede

Det er tredje gang siden nytår, at Dansk Folkeparti har langet ud efter en minister. Tidligere på året rettede partiet kritik mod Liberal Alliances Thyra Frank og senere partiets transport-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen.

Anders Langballe vurderer, at Dansk Folkepartis buldren med tønderne kan være med til at skabe politikerlede.

- Det får ikke befolkningens indtryk af politikerne til at mildnes, siger Anders Langballe, der mener, at Dansk Folkeparti er pinligt bevidst om, at det ikke kan blive ved med at true.

Han forklarer samtidig, at der er tale om dårlig timing - længe har der nemlig været samtaler om, at regeringen skulle tiltræde fiskeriaftalen, som et flertal uden om regeringen har lavet - for at få tingene til at glide lidt lettere.

- Forholdet mellem regeringen og Dansk Folkeparti var ved at blive normaliseret. Der har været bestræbelser fra regeringens top på at få Dansk Folkeparti til at falde lidt ned, siger Anders Langballe.