Politik

Forstå sagen, der kan koste Esben Lunde ministerposten

Dansk Folkeparti har beskyldt Esben Lunde Larsen for at lyve. I dag tager støttepartiet stilling til, om de mener, ministeren kan fortsætte.

Kvotekonger.

Et ord, som mange politisk interesserede danskere nok ikke kendte for få uger siden. Men et ord, som nu er omdrejningspunktet i en sag, der kan ende med at koste Esben Lunde Larsen (V) posten som miljø- og fødevareminister.

Kvotekonger er en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af fiskekvoterne og dermed skabt næsten monopollignende tilstande.

Situationen har fået flere af Folketingets fiskeriordførere til gang på gang at spørge ministeren, hvilke muligheder der er for at forbedre situationen for de mange små- og mellemstore fiskere, der er voldsomt pressede i den nuværende situation.

De små erhvervsfiskere har det svært mod de store kvotekonger. Video: Mikkel Secher

DF: Minister har løjet

På trods af de mange spørgsmål fra et flertal i Folketinget, har ministeren ikke videregivet en række af de forslag til en indsats mod kvotekongerne, som han og hans ministerium har haft kendskab til.  

Og det har ført til en særdeles hård kritik af ministeren fra blandt andet Dansk Folkepartis ordfører Ib Poulsen, der direkte har anklaget ministeren for at lyve.

- Ministeren har løjet over for mig både mundtligt og skriftligt. Det må man ikke som minister, og i min bog er det en skærpende omstændighed, at han gør det over for sit støtteparti, har det blandt andet lydt fra DF-ordføreren.

Minister beklager

Mandag aften erkendte Esben Lunde Larsen så i en redegørelse til ordførerne, at han burde have videregivet de oplysninger, som ordførerne har efterspurgt:

- Set i bakspejlet ville det have været hensigtsmæssigt, hvis jeg […] på baggrund af partiernes interesse, også havde oversendt alle forslag fra min mødesag af 10. marts 2016. Det beklager jeg, for det var – set i lyset af forløbet – bedre, at partierne bag Fiskeripakken kunne have foretaget deres egen bedømmelse af forslagene.

Samtidig understreger Esben Lunde Larsen i redegørelsen, at han håber at kunne forbedre samarbejdet med ordførerne:

- Det gode samarbejde med Folketinget er højeste prioritet for mig. Med denne redegørelse og min erkendelse af et behov for et mere åbent samarbejde, håber jeg, at vi fremadrettet kan få en god dialog og et godt samarbejde.

Tirsdag klokken 11 har Dansk Folkeparti gruppemøde på Christiansborg, og her vil de tage stilling til, hvordan de vil forholde sig til ministeren fremadrettet. Som regeringens støtteparti kan Dansk Folkeparti reelt vælte en minister, hvis de ikke længere har tillid til ham.