Politik

Esben Lunde Larsen udtrykte sig 'upræcist' i samråd

Esben Lunde Larsen beklager nu nogle af sine oplysninger under fredagens samråd om de såkaldte kvotekonger, lyder det fra hans eget ministerium.

Esben Lunde Larsen (V) udtrykte sig ”upræcist” under fredagens samråd med et kritisk fødevareudvalg.  

- Det skete, da han skulle oplyse, hvilke informationer han havde videregivet til de borgerlige partier, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en redegørelse, der er vedhæftet et svar til Folketinget.

Dermed er det ikke lykkedes for Esben Lunde Larsen at lukke sagen om de såkaldte "kvotekonger" i dansk fiskeri, som førte til voldsom kritik af ham på samrådet i Folketingets fødevareudvalg.

Esben Lunde Larsens politiske chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen, er på officielt besøg i Mexico. Her udtrykte statsministeren tidligere mandag sin fulde tillid til Esben Lunde Larsen, selvom han understregede, at han ikke har fulgt med i detaljerne omkring fredagens samråd.

- Jeg har ikke detaljeret kunne følge med i samrådet, men jeg har fuldstændig tillid til min miljø og fødevareminister, som er rigtig dygtig og inde i stoffet, sagde Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Om sagen udvikler sig yderligere efter offentliggørelsen af redegørelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet er endnu for tidligt at sige, men Enhedslisten kalder sagen for meget alvorlig.

-Det er en minister, der har udvist en disrespekt for Folketinget og overfor sit støtteparti Dansk Folkeparti. Det er nu dem, der skal beslutte, hvilke konsekvenser det her skal have. Hvis det havde været en minister, der sad på Enhedslistens mandater, så har jeg meget svært ved at se, hvordan han kunne fortsætte som minister, siger Maria Gjerding, der er Enhedslistens Demokratiordfører.

Enhedslisten: Hvis det var en minister, der sad på vores mandater, så kunne han ikke fortsætte

Dramatisk samråd

Esben Lunde Larsen var fredag i samråd i Folketinget, hvor flere partier var meget kritiske og beskyldte ministeren for at have løjet for Folketinget i en sag om fiskekvoter.

Det afviste Esben Lunde Larsen selv.

- Jeg har ikke haft noget ønske om at tilbageholde informationer, og derfor undskylder jeg over for partierne, sagde han efter mødet.

Sagen er kun blevet mere alvorlig

Efter samrådet var flere af de kritiske fiskeriordførere imidlertid ikke sikker på, at miljø- og fødevareministeren havde fået genskabt tilliden til sin person.

- Denne sag er alvorlig for ministeren. Og den er kun blevet mere alvorlig efter dagens møde, sagde Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup efter samrådet.

Og sagen bliver næppe mindre alvorlig af, at Esben Lunde Larsen nu indrømmer at have udtalt sig ”upræcist” under samrådet.

Men hans øverste politiske chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen, har altså ikke tænkt sig at straffe sin minister for sagen.

- Esben Lunde Larsen har – ligesom jeg – kun én interesse, nemlig at vi har det bedst tænkelige samarbejde med vores parlamentariske grundlag, som er Dansk Folkeparti, sagde Lars Løkke Rasmussen tidligere i dag.

Kvote-konger

Sagen drejer sig om de såkaldte kvotekonger. Det er danske stor-fiskere, der har samlet så mange fiskekvoter på ganske få hænder, at det har tvunget andre, mindre fiskere til at opgive fiskeriet.

Folketinget har efterlyst nogle løsningsforslag til, hvordan fiskekvoterne kan spredes ud på flere hænder. I NaturErhvervsstyrelsen har man faktisk udarbejdet et katalog med 16 sådanne forslag – nogle realistiske, andre urealistiske.

Men Folketinget har aldrig fået disse forslag at se. Ministeren har ifølge kritikerne kun præsenteret de få forslag, som han selv støtter.

Derfor har oppositionen og Dansk Folkeparti beskyldt Esben Lunde Larsen for ”tale usandt og tilbageholde vigtige oplysninger for Folketinget”.

En alvorlig anklage, som Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen holdt fast i efter fredagens samråd.

- Min konklusion er, at han har tilbageholdt oplysninger, som vi kunne have brugt. Det indrømmer han. Han erkender, at han har fejlet, sagde Ib Poulsen om miljø- og fødevareministeren efter samrådet og ville heller ikke endegyldigt lukke sagen.

- Det må vi jo tilbage og finde ud af. Vi er et parti, der skal finde ud af det her. Det er ikke mig, som ordfører, der står her og siger tillid eller mistillid, sagde Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen.