Politik

DF: Virksomheder skal lukkes, hvis de benytter illegal arbejdskraft

Dansk Folkeparti foreslår, at underleverandører og virksomheder skal kunne lukkes, hvis de anvender illegale ansatte.

Hvis en virksomhed benytter illegal arbejdskraft, skal den kunne lukkes. Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti efter TV 2 søndag kunne fortælle, at flere restauranter har haft illegal arbejdskraft til at gøre rent.

Partiet mener også, at det skal være muligt at lukke virksomheder, som gentagne gange benytter sig af underleverandører med illegale ansatte.  

- Det er et meget voldsomt problem, vi står over for her. Illegal indvandring ser vi på flere forskellige niveauer i det danske samfund. Vi ser virksomheder benytte sig af det, fordi de kan underbyde den danske arbejdskraft ved at ansætte udlændinge til meget lavere lønninger, siger udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen.

Vidtgående skridt

Ordføreren medgiver, at det er et vidtgående skridt, hvorfor en lukning først skal finde sted, når virksomheden eller underleverandøren er blevet taget i at have illegal arbejdskraft flere gange. 

- Man må jo have et vist kendskab til, hvad der foregår i ens virksomhed. Især når det forekommer flere gange, lyder det fra Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, bakker op om Dansk Folkepartis forslag om at virksomheder og underleverandører skal kunne lukkes, hvis de anvender illegal arbejdskraft.

Både Alternativet, SF og Enhedslisten ønsker at indføre kædeansvar, så hovedvirksomheden straffes på lige vilkår med underleverandørerne, hvis de benytter illegal arbejdskraft eller på anden måde bryder loven.

- I den sidste ende skal McDonald's kunne gøres ansvarlig. Hvis ikke vi indfører skrappe metoder, kommer vi aldrig det her problem til livs, siger Finn Sørensen, der er Enhedslistens beskæftigelsesordfører.

Finn Sørensen mener, at det er rimeligt at pålægge en virksomhed et medansvar.

- Det er nødvendigt i forhold til, at vi kan opretholde en ordentlig standard på vores arbejdsmarked. Vi skal tage fat i dem, der hyrer underleverandørerne. Det er virksomhedernes ansvar, at alle medarbejdere har de samme rettigheder hele vejen ned i kæden, siger Enhedslistens Finn Sørensen.

Dansk Folkeparti mener generelt, at bøderne for at have illegale ansatte er for lave. 

- En bødestraf på 10.000 kroner for at have illegale ansatte er ganske enkelt ikke nok, siger Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen. 

100 kroner for tre timers rengøring

Søndag viste TV 2 et eksempel fra Helsingør, hvor TV 2's undercoverjournalist, som optræder som illegal indvandrer, fik 100 kroner for tre timers arbejde hos en underleverandør til en underleverandør til McDonald's-kæden. Klippet er fra anden del af TV 2-dokumentaren 'Illegal i Danmark'.

Også Restaurant Flammen i Roskilde og McDonald's i Køge har haft ansat et rengøringsfirma, som har brugt illegal arbejdskraft. Det viser en gennemgang af nogle sager, som TV 2 har lavet. McDonald's afviser at have haft kendskab til ansættelsesforholdene.