Politik

Hans Engell: Løkke fik lukket et kapitel og åbnet et nyt

Statsministeren ramte rigtigt i sin håndtering af markeringen for 100 året af overdragelsen af Dansk Vestindien, mener Hans Engell.

Meget handlede på forhånd om en dansk undskyldning for slaveriet, og som ventet kom den aldrig.

Men det var den rigtige måde for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at håndtere sit besøg på De Vestindiske Øer i anledning af 100-året for afgivelsen af øerne til USA.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Jeg synes, at statsministeren har lukket et kapitel i Danmarkshistorien på en ualmindeligt værdig og ordentlig måde, og man får indtryk af, at hans taler også er blevet godt modtaget. Det forhold, at han ikke har givet nogen egentlig undskyldning, er trådt i baggrunden til fordel for, at han i sine taler og alt, hvad han har sagt, har vedkendt sig Danmarks ansvar for øernes historie, siger Hans Engell.

Lars Løkke Rasmussen har i forbindelse med 100-årsmarkeringen besøgt øerne Sankt Thomas og Sankt Croix, og over alt, hvor han er kommet, har statsministeren understreget, at tiden som kolonimagt er et sort kapitel, som vi ikke er stolte over.

I en af hans taler lød det blandt andet:

- Der findes ingen undskyldning for den udnyttelse af mænd, kvinder og børn, der fandt sted her på disse øer under dansk flag. Der er ingen undskyldning for slaveri. Det er utilgiveligt, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kom ikke med undskylning.

Men en officiel undskyldning blev det altså ikke til.

I stedet fokuserede statsministeren på at bruge anledningen til at ”synkronisere” den danske udlægning af slavefortiden med virkeligheden, som han selv formulerede det.

- Du sletter ikke næsten 250 års kolonihistorie på den her måde ved bare at udstede en undskyldning. Vores statsminister har gjort det, at han vedkender sig historien fuldstændig oprigtigt og har sat den ind i den rigtige ramme, siger Hans Engell.

Løkke ramte rigtigt

På forhånd havde flere partier herhjemme genåbnet debatten om, hvorvidt statsministeren under sit besøg burde sige undskyld, og emnet gennem årene været en varm politisk kartoffel.

Men Lars Løkke Rasmussen har med sin håndtering af besøget valgt den rigtige balance, lyder konklusionen fra Hans Engell.

- Det vigtigste er, at Løkke er blevet godt modtaget. Han har ramt rigtigt, også i forhold til den danske opinion, hvor jeg tror, at han har ramt lige præcis den balance, der kan samle også den danske befolkning bag vurderingen af det her forløb. Vi må sige, at det var en skamplet på Danmarkshistorien, og så må vi kigge fremad, siger han.

Netop i den forbindelse får statsministeren også ros med på vejen, da han under besøget satte fokus på, hvordan Danmark fremadrettet kan gøre mere for at hjælpe befolkningen på øerne.

Blandt andet lancerede han et universitetsprogram, der over de næste fem år skal sende lokale unge til Danmark for at studere.

- Du kan ikke bare stå og sige undskyld efter så mange års slaveri, og en pose penge til nogle øer, som er et territorium i USA, det ville også se mærkeligt ud, siger Hans Engell.

- Løkke har lukket det her kapitel pænt og ordentligt på en værdig måde, og så har han åbnet det nye kapitel, der består i, at vi stadigvæk gerne vil have kontakten med Vestindien, siger han.