Politik

DF-ordfører føler sig misbrugt af minister i samråd om kvotekonger: - Jeg er pissesur

Fiskerifører fra Dansk Folkeparti beskylder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for at tegne et fejlagtigt billede af DF under samråd.

Fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) beskylder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) for 'at misbruge Dansk Folkeparti' og 'fedte partiet ind i ministerens egne undskyldninger' med forkerte oplysninger, som ministeren ifølge DF brugte under fredagens samråd om kvotesagen i Folketinget. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge Ib Poulsen tegnede ministeren under det hasteindkaldte samråd et fejlagtigt billede af, at DF og de øvrige blå partier på et møde i maj 2016 skulle have fået kendskab til i alt tre tiltag, der skulle stække de magtfulde storfiskere og give mere plads til mindre fiskere.

Men det er direkte forkert, siger Ib Poulsen nu. Og i ministerie-dokumenter, der fredag blev sendt til Folketinget, fremgår det også, at der kun omtales to tiltag i papirerne til det blå ordførermøde sidste år.

- Jeg er pissesur over det her. Under samrådet gjorde ministeren flere forsøg på at skabe et billede af, at Dansk Folkeparti kendte alle tre tiltag. Ministeren forsøgte på en fiks måde at fedte den af på DF og skubbe os foran sig i sine undskyldninger i et forsøg på at godtgøre sine handlinger, siger Ib Poulsen til Jyllands-Posten.

- Ministeren misbruger DF

Efter fredagens samråd spurgte Jyllands-Posten Ib Poulsen om, hvorvidt han havde fået kendskab til det tredje tiltag sidste år. I så fald ville det nemlig tage noget af luften ud af DF’s kritik af Lunde for at holde forslag tilbage og skjule dem for DF. I første omgang havde Ib Poulsen 'ingen kommentarer', men efter at have undersøgt sagen er han ikke i tvivl:

- Vi har ikke haft kendskab til det tredje forslag. Det fremgår klart af papirerne, at det tredje tiltag ikke blev lagt på bordet i maj. Jeg føler, at ministeren misbruger DF og forsøger at indfange os i et spin, siger Ib Poulsen

Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, mener også, at ministeren under samrådet flere gange forsøgte at tegne et billede af, at DF kendte alle tre tiltag.

- Der var ikke én i lokalet, der var i tvivl om, at det var et uklædeligt forsøg på at lukke munden på Dansk Folkeparti. Det er ganske enkelt en svinestreg fra Esben Lunde Larsens side overfor Ib Poulsen, siger Simon Kollerup.

Har ikke taget stilling til, om Lunde Larsen kan fortsætte

Om Lunde Larsen kan fortsætte som minister, har DF endnu ikke taget stilling til.

- Om det er Esben Lunde i næste uge eller en anden, der er minister, det må vi jo se. Jeg arbejder professionelt, så vi kan få gennemført det, som et flertal i Folketinget ønsker, nemlig at få gjort op med kvotekongerne, hvilket regeringen ikke ønsker, siger Ib Poulsen og uddyber:

- Det er svært at samarbejde med en minister, når man ikke ved, om tingene er sande eller mindre sande.

Det tredje tiltag, som DF efter eget udsagn ikke havde kendskab til, handler om, hvordan man kan bremse den såkaldte kone-finte. Finten, som DF gerne vil til livs, går ud på, at en fisker får sin kone registreret som erhvervsfisker, så hun kan købe og eje kvoter, selv om manden reelt råder over dem.

Esben Lunde Larsen ønsker ikke at kommentere den nye kritik fra DF. Han henviser til sin samrådstale fredag.