Røde vælgere vil sige undskyld for slavehandlen – blå vil ikke

Den danske statsminister besøger fredag øerne, der indtil for 100 år siden var danske. Han kalder Danmarks slavehandel for skamfuld.

Skal Danmark fra officiel side sige undskyld til indbyggerne på de Vestindiske øer for den omfattende slavehandel, som Danmark stod bag?

Det spørgsmål deler de danske vælgere 100 år efter, at USA købte de caribiske øer af den danske stat.

I en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, erklærer 37 procent af danskerne sig enig i udsagnet ”Danmark bør give en officiel undskyldning for slaveriet på de Dansk Vestindiske Øer?”. 45 procent er uenige.

Dykker man længere ned i tallene, står det klart, at der er tydelig sammenhæng mellem holdningen til dette spørgsmål og politisk tilhørsforhold. Således er der blandt vælgere, der ved sidste valg stemte på Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, et flertal, som ikke mener, Danmark bør sige undskyld. Blandt Enhedslistens, Alternativets og SF's vælgere mener et klart flertal til gengæld, at en undskyldning er på sin plads.

Løkke: Mørkt kapitel i Danmarks historie

Det er i år 100 år siden, at Danmark solgte øgruppen til USA for 25 millioner dollars. I den anledning rejser den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag til øerne Sankt Thomas, Sankt Croix og Sankt Jan, der i dag går under navnet United States Virgin Islands.

Torsdag aften blev statsministeren, i forbindelse med et pressemøde ved Det Hvide Hus i Washington DC, spurgt, om han vil benytte dén lejlighed til at undskylde for handlen med slaver, som stod på i mere end 100 år, mens Danmark ejede øerne.

- Jeg vil forholde mig, i den tale jeg holder i morgen, til det, der er et mørkt kapitel i Danmarks historie, sagde statsministeren og svarede dermed ikke direkte på spørgsmålet om en undskyldning.

- Det er et skamfuldt kapitel i Danmarks historie, og det kan ikke gøres om. Det er noget, der kommer til at hænge på os altid. Den bedste måde at agere på det er jo at tage ved lære af de fejl, man begår, sagde Løkke.

Den danske statsminister rejser til de Vestindiske Øer i anledning af, at det er 100 år siden Danmark solgte øgruppen til USA. Video: Hans Redder

Både Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet har opfordret den danske regering til officielt at sige undskyld.

Hver tredje mener salg var forkert

Megafon har også spurgt danskerne, om de mener, at Danmark burde have beholdt øgruppen i stedet for at sælge til USA. Det mener omtrent en tredjedel - 34 procent - mens 42 procent ikke mener, at det ville have været det rigtige at beholde øerne som en del af Danmark.

Kun blandt Dansk Folkepartis vælgere er der et flertal, der mener, at øerne fortsat burde være en dansk koloni.

FAKTA: Danmark havde slaver i 175 år

    1. Dansk slaveri og slavehandel på de tidligere Dansk Vestindiske Øer strækker sig fra 1672 til 1848. Det er en barsk fortid med slaveri og slavehandel, der præger De Amerikanske Jomfruøer - den tidligere koloni Dansk Vestindien.

    2. De Vestindiske Øer er betegnelsen for Danmarks besiddelser i Caribien, nemlig de tre øer St. Thomas, St. Jan og St. Croix. Øerne blev solgt til USA 31. marts 1917.

    3. I 1672 oprettede Danmark under ledelse af guvernør Jørgen Iversen Dyppel den første koloni på øen St. Thomas og strømmen af slaver begyndte.

    4. I 1718 udvidedes kolonien med den mindre naboø St. Jan.

    5. Begge øer var imidlertid bjergrige og ikke ideelle til plantagebrug. Derfor købte Danmark i 1733 den fladere St. Croix af Frankrig, der aldrig for alvor havde benyttet øen.

    6. På trods af det danske forbud mod slavehandel fra 1792 (i kraft 1803) fortsatte slaveriet på øerne indtil 1848, hvor generalguvernør Peter von Scholten erklærede alle slaverne for frie.

    7. Herefter forsvandt det økonomiske grundlag for øerne, der i 1917 blev solgt til USA for knap 100 millioner kroner.

Kilde: Danmarkshistorien.dk