Politik

Løkke vil ikke undskylde Danmarks slavefortid: - Det er utilgiveligt

Efterkommerne af slaverne og den nuværende befolkning på De Vestindiske Øer får ingen officiel undskyldning, når Lars Løkke i dag besøger øerne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer ikke til at give en officiel dansk undskyldning for slaveriet i Dansk Vestindien, når han i disse dage besøger øerne i anledning af 100-året for afgivelsen af øerne til USA.

- Det er en utilgivelig del af vores historie, og så synes jeg ikke, at man kan sige det meget stærkere. Det kan ikke tilgives, siger Lars Løkke Rasmussen.

TV 2 møder statsministeren på øen Sankt Croix, hvor han fredag vil holde en tale til lokalbefolkningen.

Men undskyldningen, som gennem mange år har været efterspurgt af en stor del af befolkningen, må de altså kigge længe efter.

Dermed fortsætter Lars Løkke Rasmussen den linje, som en række danske regeringsledere har lagt. Én efter én har de afvist at give en officiel undskyldning for slaveriet med henvisning til, at de ikke kan undskylde, hvad tidligere danske regeringsledere og regenter har foretaget sig.

- Den periode i dansk historie er et meget sort kapitel. Det er en utilgivelig del af vores historie, og den må vi vedstå os, ligesom vi er nødt til at vedkende os, at vi også har et ansvar for den situation, som De Vestindiske Øer befinder sig i i dag, siger Lars Løkke Rasmussen.

Øerne er i dag afhængige af indtægter fra turismen, mange lever i fattigdom, og mordraten på øerne er USA's højeste.

Ingen undskyldning - men fremstrakt hånd

I perioden fra 1673 og frem til slaveriets afskaffelse i 1848 fragtede danskerne afrikanske slaver til De Vestindiske Øer og brugte dem som arbejdskraft.

Det anslås, at der i alt blev sejlet omkring 100.000 slaver over Atlanterhavet på danske skibe, og at der på højdepunktet omkring år 1800 var cirka 35.000 sorte slaver i Dansk Vestindien.

I en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, erklærer 37 procent af danskerne sig enig i, at Danmark bør give en officiel undskyldning, og i weekenden fortalte De Radikale i et interview med Politiken, at partiet tilslutter sig SF, Alternativet og Enhedslistens opfordring til statsministeren om at undskylde under sit besøg på øerne.

Men det sker altså ikke. Direkte adspurgt om det hænger sammen med, at den danske regering ikke vil risikere et sagsanlæg, svarer Lars Løkke Rasmussen:

- Det handler om, at hvis noget er utilgiveligt, så er det svært at få tilgivelse, og så kan man sige undskyld nok så mange gange.

I stedet for at bruge tid på at undskylde fortiden vil han under sit besøg fokusere på, hvordan Danmark fremadrettet kan gøre mere for at hjælpe befolkningen på øerne.

- Det er også derfor, at jeg i morgen på universitetet hernede lancerer et program, hvor vi over de næste fem år inviterer en række unge til Danmark for at studere, siger statsministeren.

Vi skal fortælle den rigtige historie om slaveriet

Når 100-året for den danske afgivelse af De Vestindiske Øer til USA i dag markeres, håber Lars Løkke Rasmussen desuden, at vi kan bruge anledningen til at ”synkronisere” den danske udlægning af slavefortiden med virkeligheden.

- Den historie, vi i Danmark har fortalt om De Vestindiske Øer, var historien om, at vi var lidt bedre end de andre kolonimagter, og vi behandlede slaverne lidt bedre, og det er jo en skæv historie, siger han.

- Kan vi bruge 100-året til at få synkroniseret den danske historie op til den rigtige historie, vedstå vores ansvar og tage læring af det, og fremadrettet arbejde for på en mere positiv måde at udvikle øerne på, så synes jeg, det er den bedste måde, man kan festligholde det her 100-år, siger Lars Løkke Rasmussen.