Politik

Halveret pulje skal sætte fut i provinsdanmarks bredbånd

Folk med ondt i internettet kan nu igen søge om bedre bredbånd. Puljen er dog halvt så stor som sidste år.

Der skal fart på internettet i Danmark.

Derfor har regeringen i år afsat 40 millioner kroner til at forbedre bredbånd landet over, hvilket er en halvering af den pulje, der var sidste år.

Interesserede kan ansøge om at komme med på internetmotorvejen fra fredag, når puljen åbnes.

- Hver eneste krone, vi kan samle sammen i Danmark til bedre bredbånd, glæder mig. Det er forudsætningen for, at man kan leve og bo i Danmarks landdistrikter, at man kan drive virksomhed også i de områder.

- Det er simpelthen en forudsætning for, at tilværelsen kan fungere, siger klima,- forsynings- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Sjælland fik flest midler sidste år

Da puljen åbnede for første gang sidste år, blev der givet tilskud til forbedring af dækningen for cirka 3700 adresser.

Der blev uddelt knap 80 millioner kroner sidste år, hvilket vil sige, at puljen er halvt så stor i år. Puljen er dog på i alt 200 millioner kroner frem mod 2019.

- Det er første gang i danmarkshistorien, at der overhovedet er en bredbåndspulje. Over fire år udbetales der cirka 200 millioner kroner til at sikre bedre bredbånd. Det, synes jeg, er ganske godt.

- Pengene er møntet på de områder, hvor teleselskaberne ikke kommer, siger Lars Christian Lilleholt.

Sidste år var Sjælland den største aftager af midlerne, og hovedstadsområdet var nummer to, men ministeren forsikrer, at det kommer hele landet til gode.

- Puljen har fokus på hele Danmark. Jeg noterer mig med tilfredshed, at 95 procent af pengene er uddelt uden for hovedstadsområdet. Størstedelen af pengene er kommet til steder, der er tyndt befolket, siger ministeren.

Det bliver muligt at få fradrag

Regeringen gør det desuden muligt at få fradrag til arbejdsomkostninger ved etablering eller opgradering af bredbånd. Det sker via boligjobordningen.

Midlerne fordeles til områder, hvor der er dårligt bredbånd, og hvor teleselskaberne ikke af sig selv tilbyder en løsning til borgere og virksomheder.

Puljen er målrettet områder, der ikke har adgang til maksimalt 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.

Der er frist for ansøgninger til Energistyrelsen 14. september.