Esben Lunde beskyldes for at lyve: Han skal undgå at gøre problemet større

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen er blevet beskyldt for at lyve for folketinget. I dag skal han i samråd for at forklare sig.

Esben Lunde Larsen skal fredag i samråd, efter han er blevet beskyldt for at lyve om sit kendskab til et notat om løsninger på, hvordan man løser problemet med de såkaldte 'kvotekonger'.

Baggrunden for sagen er, at de danske fiskekvoter de seneste år er endt på få hænder - de såkaldte 'kvotekonger'. De næsten monopollignende tilstande har haft den konsekvens, at flere fiskere er blevet nødt til at forlade erhvervet, og at havne er lukket.

Beskylder ministeren for at lyve

Folketinget har interesseret sig for problematikken et stykke tid. Ifølge seks partier er ministeren  - trods gentagne og insisterende forespørgsler - blot vendt tilbage med ét enkelt løsningsforslag omkring en såkaldt tro og loveerklæring. 

Men faktisk er ministeren tidligere blevet præsenteret for 16 konkrete forslag til, hvad man kan gøre i et opgør med kvotekoncentration, mener Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, som direkte beskylder ministeren, som siger, at han ikke kendte til notatet, for at lyve.

Det er dog en påstand, som ministeren afviser helt og holdent.

- Jeg kan ikke genkende det billede, der bliver tegnet af, at jeg skulle have løjet for Folketinget, siger miljø- og fødevareministeren.

Minister skal redegøre for, hvorfor han taler usandt

Og DF står langt fra alene med kritikken. Også Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet vil have svar om sagen, fremgår det af et samrådsspørgsmål.

- Ministeren bedes redegøre for, hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget i sagen om stramning af reglerne i relation til kvotekoncentration (kvotekonger), står der i spørgsmålet.

Analytiker: Ikke en alvorlig sag for ministeren

TV 2s politiske analytiker Thomas Funding mener dog ikke, at samrådet kommer til at betyde det store for Esben Lunde Larsen. Istedet mener han, at det primært er en konflikt mellem Ib Poulsen og Esben Lunde Larsen, der er blusset op.

- Det her er ikke en konflikt mellem DF og ministeren, ligesom det var med Thyra Frank og senest Ole Birk Olesen, hvor det var bestemt fra højeste niveau, at de skulle trynes. Det her er ikke en konflikt, som toppen af DF har nogen interesse i skal blæses op, men omvendt, så kan de heller ikke klæde deres ordfører, Ib Poulsen, af, siger Thomas Funding og fortsætter:

- Hvis Lunde ikke gør problemet større for sig selv ved dagens samråd - for eksempel ved at opføre sig hovent, eller at der kommer noget nyt frem om, at han rent faktisk har kendt til det her notat - så tror jeg ikke, at der sker så meget yderligere i sagen.

Samrådet begynder klokken 8.30, og er sat til at vare en time.