Politik

Carl Holst slipper for straffesag: - Jeg er lettet

Der bliver ikke rejst en sag mod Carl Holst om embedsmisbrug, oplyser Rigsadvokaten

Rigsadvokaten har besluttet ikke at rejse en sag om stillingsmisbrug og mandatsvig mod den tidligere regionsrÄdsformand Carl Holst.

Det skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

- Efterforskningen har pĂ„vist, at personer ansat i regionen ganske vist har udfĂžrt kampagnearbejde for Carl Holst, der vedrĂžrte hans opstilling til Folketinget, men der er ikke grundlag for at rejse en straffesag mod den tidligere regionsrĂ„dsformand, siger statsadvokat Jens RĂžn.

Hovedpersonen selv er glad for, at der er kommet en afgÞrelse pÄ den lange efterforskning.

- Jeg er glad og lettet over, at jeg nu har fÄet en afslutning pÄ sagen, som politiet har brugt 18 mÄneder til at finde ud af, hvad der er op og ned i, siger Carl Holst til TV SYD.

De 18 mÄneders efterforskning bygger blandt andet pÄ afhÞringer af 31 personer og en gennemgang af 8200 mails.

Kan ikke pÄvises, at det er gÄet ud over regionsarbejde

Tidspunkterne for mailkorrespondancerne er blevet analyseret, men har altsĂ„ ikke pĂ„vist, at en kommunikationsmedarbejder har brugt sin arbejdstid hos Region Syddanmark til at fĂžre valgkamp for Carl Holst. 

- Mange af kommunikationsmedarbejderens valgkampsrelaterede mails er sendt inden for almindelig arbejdstid, men det kan ikke lĂŠgges til grund, at det valgkampsrelaterede arbejde er sket som led i hans ansĂŠttelse i Region Syddanmark. Det skyldes bl.a., at kommunikationsmedarbejderen har haft en betydelig frihed i forhold til at tilrettelĂŠgge sin arbejdstid, herunder med hensyn til hvilke tidspunkter af dĂžgnet han kunne udfĂžre sit arbejde for regionen pĂ„, siger statsadvokat Jens RĂžn.

BĂ„de kommunikationsmedarbejderen og Carl Holst har forklaret, at det var frivilligt og ulĂžnnet, da kommunikationsmedarbejderen hjalp til med valgkampsaktiviteter - og at det ikke gik ud over hans arbejde hos Region Syddanmark. 

HĂ„rfin grĂŠnse mellem regionsarbejde og valgkamp

Det er ikke kun den omtalte kommunikationsmedarbejders arbejde, der har vĂŠret en del af efterforskningen. Det arbejde, som andre ansatte i regionen har udfĂžrt for Carl Holst, er ogsĂ„ blevet undersĂžgt. 

GrĂŠnsen mellem hvad der har understĂžttet den tidligere formands regionsarbejde, og hvad der gĂ„r ind under kategorien kampagneaktiviteter, er hĂ„rfin, vurderer Rigsadvokaten. 

- Det er kun i en hĂ„ndfuld tilfĂŠlde, at disse medarbejdere har bistĂ„et med opgaver, der ligger uden for Carl Holsts virke som regionsrĂ„dsformand. Desuden har bistanden i de pĂ„gĂŠldende tilfĂŠlde haft et begrĂŠnset omfang, og det er derfor samlet set vores opfattelse, at der ikke er tale om en overtrĂŠdelse af straffeloven, siger statsadvokat Jens RĂžn.

Region Syddanmark dropper erstatningssag

Et flertal i regionsrÄdet Þnskede, at Carl Holst skulle betale penge tilbage for, hvad de mente var uberettigede udgifter til regionsansatte.

Men Rigsadvokatens beslutning har ifĂžlge dr.dk fĂ„et Region Syddanmark til at droppe en erstatningssag mod Carl Holst.

- Som jeg ser det, kan der ikke blive tale om en erstatningssag pĂ„ den her baggrund, siger regionsrĂ„dsformand Stephanie Lose (V) til DR. 

Denne sag var sammen med sager om eftervederlag medvirkende til, at Carl Holstgik af som forsvarsminister i september 2015.