Politik

Carl Holst slipper for straffesag: - Jeg er lettet

Der bliver ikke rejst en sag mod Carl Holst om embedsmisbrug, oplyser Rigsadvokaten

Rigsadvokaten har besluttet ikke at rejse en sag om stillingsmisbrug og mandatsvig mod den tidligere regionsrådsformand Carl Holst.

Det skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

- Efterforskningen har påvist, at personer ansat i regionen ganske vist har udført kampagnearbejde for Carl Holst, der vedrørte hans opstilling til Folketinget, men der er ikke grundlag for at rejse en straffesag mod den tidligere regionsrådsformand, siger statsadvokat Jens Røn.

Hovedpersonen selv er glad for, at der er kommet en afgørelse på den lange efterforskning.

- Jeg er glad og lettet over, at jeg nu har fået en afslutning på sagen, som politiet har brugt 18 måneder til at finde ud af, hvad der er op og ned i, siger Carl Holst til TV SYD.

De 18 måneders efterforskning bygger blandt andet på afhøringer af 31 personer og en gennemgang af 8200 mails.

Kan ikke påvises, at det er gået ud over regionsarbejde

Tidspunkterne for mailkorrespondancerne er blevet analyseret, men har altså ikke påvist, at en kommunikationsmedarbejder har brugt sin arbejdstid hos Region Syddanmark til at føre valgkamp for Carl Holst. 

- Mange af kommunikationsmedarbejderens valgkampsrelaterede mails er sendt inden for almindelig arbejdstid, men det kan ikke lægges til grund, at det valgkampsrelaterede arbejde er sket som led i hans ansættelse i Region Syddanmark. Det skyldes bl.a., at kommunikationsmedarbejderen har haft en betydelig frihed i forhold til at tilrettelægge sin arbejdstid, herunder med hensyn til hvilke tidspunkter af døgnet han kunne udføre sit arbejde for regionen på, siger statsadvokat Jens Røn.

Både kommunikationsmedarbejderen og Carl Holst har forklaret, at det var frivilligt og ulønnet, da kommunikationsmedarbejderen hjalp til med valgkampsaktiviteter - og at det ikke gik ud over hans arbejde hos Region Syddanmark. 

Hårfin grænse mellem regionsarbejde og valgkamp

Det er ikke kun den omtalte kommunikationsmedarbejders arbejde, der har været en del af efterforskningen. Det arbejde, som andre ansatte i regionen har udført for Carl Holst, er også blevet undersøgt. 

Grænsen mellem hvad der har understøttet den tidligere formands regionsarbejde, og hvad der går ind under kategorien kampagneaktiviteter, er hårfin, vurderer Rigsadvokaten. 

- Det er kun i en håndfuld tilfælde, at disse medarbejdere har bistået med opgaver, der ligger uden for Carl Holsts virke som regionsrådsformand. Desuden har bistanden i de pågældende tilfælde haft et begrænset omfang, og det er derfor samlet set vores opfattelse, at der ikke er tale om en overtrædelse af straffeloven, siger statsadvokat Jens Røn.

Region Syddanmark dropper erstatningssag

Et flertal i regionsrådet ønskede, at Carl Holst skulle betale penge tilbage for, hvad de mente var uberettigede udgifter til regionsansatte.

Men Rigsadvokatens beslutning har ifølge dr.dk fået Region Syddanmark til at droppe en erstatningssag mod Carl Holst.

- Som jeg ser det, kan der ikke blive tale om en erstatningssag på den her baggrund, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) til DR. 

Denne sag var sammen med sager om eftervederlag medvirkende til, at Carl Holstgik af som forsvarsminister i september 2015.