Politik

Støjberg afsporer debatten, mener DF: Noget pjat at diskutere

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti. Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Politikerne bør diskutere, hvordan myndighederne griber ind over for illegale, mener DF. Nye Borgerlige 'afskyer tanken om et stikkersamfund'.

Det afsporer debatten om illegale indvandrere, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) opfordrer danskerne til at anmelde mistænkelige personer til myndighederne.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Støjberg sagde onsdag til TV 2, at ser man for eksempel personer gå rundt i baglokalet i pizzeriaer, hvor der ikke tales dansk, så skal man være på vagt og kontakte myndighederne.

Hvis der er noget, jeg afskyer, så er det tanken om et stikkersamfund.

Pernille Vermund

Henriksen: Noget pjat

- Jeg kan ikke være uenig i, at ministeren siger, man skal melde det til politiet, hvis man har mistanke om ulovligheder. Det er fuldstændig indlysende, siger Martin Henriksen.

- Men i min bog er det slet ikke diskussionen, og det afsporer fuldstændig debattens substans om, hvordan vi gør noget ved det, når vi begynder at diskutere noget pjat.

Støjbergs opfordring kom i forlængelse af, at der ifølge TV 2 er en stigning i antallet af personer, der er sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark.

Vermund: Afskyer tanken om et stikkersamfund

Formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, er heller ikke tilfreds med Inger Støjbergs udmelding.

I en opdatering på Facebook roser hun sin pizzamand Ayhan for at tale flydende dansk, have en høj arbejdsmoral og for at tage del i foreningslivet. 

Han har siden, han var ung, kæmpet for ikke at blive sat i bås med kriminelle udlændinge, skriver Vermund.

- Hvis der er noget, jeg afskyer, så er det tanken om et stikkersamfund. Og jeg kunne aldrig drømme om at udfritte folk med et udenlandsk udseende om, hvorvidt de nu havde tilladelse til at opholde sig eller arbejde i landet - medmindre jeg selv skulle ansætte dem. Det er og bliver myndighedernes opgave!

Min pizzamand hedder Ayhan. Han er dansker, har tre forretninger, en højere arbejdsmoral end mange andre, jeg kender,...

Posted by Pernille Vermund on Thursday, March 30, 2017

Myndigheder skal gøre noget

Står det til Martin Henriksen, bør politikerne arbejde på at få myndighederne til at "gøre noget ved det".

- Man skal ikke sige, at det her er befolkningens ansvar. Det er det selvfølgelig også. Hvis man ser noget ulovligt, så melder man det.

- Vi skal diskutere, hvordan vi kan få myndighederne - dem, som vi har ansvaret for på Christiansborg - til at gøre det rigtige, siger ordføreren.

- Politi holder hånden under illegale

DF-politikeren mener, at ministeren i højere grad bør fortælle politiet, at der skal laves opsøgende arbejde på private lægeklinikker.

- Myndighederne holder hånden over illegale indvandrere. Det har politiet gjort i årevis. Det skal politiet lade være med, siger Martin Henriksen.

Regeringspartiet Liberal Alliance understreger også, at det er op til myndighederne at vurdere, hvorvidt der foregår ulovligheder. Det siger udlændingeordfører Laura Lindahl (LA).

- Jeg er ikke tilhænger af et stikkersamfund, hvad enten det er udlændinge eller danskere, siger hun til Politiken.