Politik

Steinmetz: Så vigtigt er Løkkes møde med Trump

Lars Løkke Rasmussen møder for første gang Donald Trump kl. 21:00 dansk tid. TV 2

Løkke har en reel mulighed for at påvirke præsident Trump ved aftenens møde, lyder det fra TV2’s korrespondent Jesper Steinmetz.

Når Lars Løkke Rasmussen (V) om få timer trykker Donald Trumps hånd for første gang, er han kun den fjerde europæiske regeringsleder, der får den mulighed. Mødet kommer på et tidligt tidspunkt i Trumps præsidentskab, og derfor er det et af de vigtigste en dansk statsminister nogensinde har haft med en amerikansk præsident, siger TV2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz:

- Fordi mødet kommer så tidligt i forløbet og på et tidspunkt, hvor det stadig sejler i Trump-administrationen, så har Løkke en reel mulighed for at påvirke præsidenten og få talt lidt fornuft til ham, for eksempel omkring frihandel, EU og NATO, siger Jesper Steinmetz.

Lars Løkke Rasmussen har cirka en time sammen med præsidenten, og mødets længde er også et tegn på, at det ikke bare er en almindelig høflighedsvisit, statsministeren er på.

- Mødet kommer på et tidspunkt, hvor præsidenten står i problemer til op over begge ører, og det er da flot, at vi som et lille land får den mulighed. Og så har Trump selv bedt om at få tid med Løkke på tomandshånd, uden at embedsmændene blander sig. Det er helt klart et positivt tegn på, at han har et reelt ønske om at lære statsministeren bedre at kende, siger Jesper Steinmetz.

Vil gøre indtryk

Den danske delegation har en lang liste af emner, man ønsker at drøfte med præsident Trump, og et møde med en amerikansk præsident er en oplagt mulighed for at fremhæve det, Danmark er god til. Derfor vil Lars Løkke Rasmussen formentlig også slå et slag for grøn omstilling.

- Nu har Trump ganske vist lige aflyst Obamas miljøpolitik, men sandheden er jo, at også mange republikansk-styrede stater bekender sig til grøn energi – og der har Danmark jo meget at tilbyde, mener Jesper Steinmetz.

Og selvom Danmark er et lille land, tror han, at Trump vil lytte til den danske statsminister.

- Det, der vil gøre indtryk på forretningsmanden Trump er, når Løkke kan præsentere ham for fakta og for eksempel fortælle, at Danmark skaber 70.000 arbejdspladser i USA og investerer mere her i landet, end amerikanerne gør i Danmark. Og det er jo med til at sætte vores lille land i et positivt lys over for en amerikansk præsident, som går meget op i, hvad USA selv får ud af det.