Politik

Ny måling: Sådan står dansk politik lige nu

Ifølge en ny Megafon-måling står Nye Borgerlige til at komme i Folketinget. Dansk Folkeparti har mistet vælgere.

Socialdemokratiet er Danmarks suverænt største parti. Dansk Folkeparti har mistet en solid portion af de vælgere, der stemte på partiet ved folketingsvalget i 2015. Og et valg i dag ville ende i et tæt løb mellem rød og blå blok - men sandsynligvis med et flertal til partierne, der forventes at pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister. 

Dét er de vigtigste konklusioner i en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken efter fire måneder med VLAK-regeringssamarbejdet.

Den statistiske usikkerhed gør det ikke muligt entydigt at konkludere på vælgerbevægelserne hos de fleste partier. Det ligger dog ifølge Megafon-målingen fast, at opbakningen til Dansk Folkeparti er mindre i dag end ved det seneste valg, hvor mere end hver femte vælger stemte på liste O. 

Interessant er det også, at Nye Borgerlige med Pernille Vermund i spidsen, der sidste år lykkedes med at indsamle de nødvendige vælgererklæringer og dermed nu er opstillingsberettiget, står til at få plads på Christiansborg. Indregner man den statistiske usikkerhed, står Nye Borgerlige ifølge målingen til at få mellem 2,1-4,3 procent af stemmerne - altså over spærregrænsen på de to procent.  

Den statistiske usikkerhed gør det også umuligt at sige noget håndfast om styrkeforholdene mellem blokkene. Da usikkerheden er +/- 3,1 procent kan begge blokke således være størst. Samtlige Megafon-målinger siden maj 2016 har imidlertid vist forspring - omend ikke statistisk signifikant - til oppositionspartierne.