Løkke møder Trump: Det ved vi om besøget i Det Hvide Hus

Statsminister Lars Løkke har under en time til at sige og gøre de rigtige ting, når han torsdag møder verdens mægtigste mand.

Det er en stor dag, når statsminister Lars Løkke (V) torsdag mødes med USA's nye præsident, Donald Trump. Et møde, hvor der er uendelig meget på spil samtidig med, at der er er meget, man ikke kan sige, og diplomatiske faldgruber, man kan skvatte i.

Kommer Løkke til at sidde og flagre med fremstrakt hånd, mens Trump kigger den anden vej? Tager man værtindegave med, når man er inviteret hjem til USA's præsident? Og hvordan forbereder man sig egentlig på sådan et møde?

TV 2 har her søgt svar på nogle af dagens store spørgsmål:

Hvad er programmet? 

Lars Løkke skal på en større rundrejse, som - udover Trump - også involverer besøg på de Vestindiske Øer i anledning af, at det er 100 år siden, Danmark formelt afstod øerne til USA og Mexico.

Se Løkkes rute på det interaktive kort. Klik på punkterne for mere info.

Statsministerens rejseplan

Hvad er pointen?

Det er kutyme, at en ny præsident mødes med andre statsledere for at pleje relationer mellem landene.

- Jeg ser frem til drøftelser med præsidenten om, hvordan vi kan fastholde og udbygge det gode forhold mellem vore to lande, lød det fra Lars Løkke i en pressemeddelelse fra statsministeriet om det forestående besøg.

Ifølge USA-analytiker Mads Fuglede har Danmark rigtig meget på spil, mens amerikanerne kan læne sig lidt mere tilbage. 

- Danmark kan ikke forsvare sig selv. Og Danmark har mange interesser i verden, hvor det at have USA i sit ringhjørne er altafgørende. Der er ikke noget, der hedder dansk sikkerhedspolitik uden et godt forhold til USA, siger Mads Fuglede.

Hvad kan USA få ud af mødet?

Meget mindre. USA har selvfølgelig en interesse i at have et godt forhold til Danmark. Blandt andet på grund af Thulebasen og vores vigtige strategiske placering ved Østersø-indsejlingen og det, at vi altid loyalt bakker op om USA. Men vi er jo ikke to ligeværdige nationer. USA er storebror i det dansk-amerikanske forhold.

Statsministeren begrunder selv mødet med, at:

- USA har i årtier været garant for fred, frihed og sikkerhed i vores del af verden. Skiftende præsidenter har prioriteret vores venskab og samarbejde over Atlanten højt. Dette møde bekræfter, at Danmark og USA fortsat er tætte allierede.

- USA er verdens største økonomi. Danmark eksporterede sidste år for omkring 120 milliarder kroner til amerikanerne. Vi har et stærkt økonomisk partnerskab, så også af den grund er samarbejdet med USA vigtigt for Danmark.

Hvor længe varer mødet?

Lederen af den frie verden har et stramt program.

Lars Løkkes audiens vil formentlig vare mellem 25 og maks. 45 minutter.

Hvordan forbereder man sig? 

Værten, altså Trump og Det Hvide Hus, laver et udkast til, hvad mødet skal handle om. Det forhandler man så med den danske ambassade i Washington om, mens Statsministeriet hjemme i Danmark løbende inddrages.

Det gør man for, at de to statsledere kan være velforberedte og have de rigtige papirer klar inden mødet.

- Man skal være virkelig godt forberedt på indholdet, siger Michael Ulveman, der som særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen var med til at forberede fire besøg hos en amerikansk præsident.

- Denne gang er det meget anderledes, for man er også nødt til at forberede sig på ting, som man aldrig havde troet, at man skulle forberede sig på. For eksempel ligger der nok en klar aftale om, at man trykker hinanden i hånden. Det gik jo helt galt med Merkel, og sådan noget må bare ikke gå galt, siger Michael Ulveman med henvisning til det tåkrummende pressemøde, hvor både fotografer og Tysklands kansler troede, at det var tid til det klassiske statsleder-håndtryk.

Det mente Trump tilsyneladende ikke, det var. Han reagerede i hvert fald ved at kigge væk.

Udover forventningsafstemning om håndtryk og samtaleemner, ligger der også en drejebog klar over selve mødets koreografi. Hvilken vej skal man gå? Er der et pressemøde bagefter? Hvor mange journalister skal i så fald få lov at stille spørgsmål?

Trump er en 'straight talker', så det bør Løkke også være, når de mødes torsdag, mener Michael Ulveman, der var særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen. Video: Rikke Struck Westersø

Personligt skal Lars Løkke have en strategi klar. Både i forhold til samtalens forløb - og hvilken mand, han skal sidde overfor.

- Han skal vide, hvad det er for en person, han sidder overfor, så han ved, hvad der interesserer Trump, så han kan vække hans interesse og få præsidenten i tale, siger Michael Ulveman.

Skal man have gave med?

Vil statsministeren tage en gave med til Det Hvide Hus?

Værtindegaver er ikke noget krav, når man besøger den amerikanske præsident. Men Anders Fogh Rasmussen forærede i sin tid som statsminister gaver til daværende præsident George Bush for i alt 44.245 kroner ved de officielle besøg.

Bush fik blandt andet et B&O-anlæg og kongeligt porcelæn.

Hvad skal de tale om?  

Det korte svar er: Nato, handel og kampen mod Islamisk Stat.

Det Hvide Hus skriver:

- Præsidenten og statsministeren vil diskutere vores stærke bilaterale forhold, og hvordan vi kan gøre fremskridt på vores fælles interesser.

Det indebærer, skriver Trumps pressesekretær videre, at styrke de økonomiske bånd, bekæmpelse af IS og at "styrke vores forsvar og sikkerhedsforhold".

USA-analytiker Mads Fuglede håber, at Trump lægger mere mærke til Danmarks store internationale bidrag end, at Danmark har brugt mindre på forsvarsbudgettet end lovet. Video: Rikke Struck Westersø

Hvad kan gå galt?

Med en uforudsigelig mand som Donald Trump i Det Hvide Hus er mulighederne for bommerter lidt flere end normalt.

Det kan for eksempel ende i et akavet øjeblik, der siger mere end 1.000 ord, som under Angela Merkels besøg, hvor Trump ikke ville give hånd.

Den tyske kanslers besøg i Det Ovale værelse blev noget akavet.

Omvendt var han usædvanligt længe om at slippe Japans premierminister, Shinzo Abe, ud af deres håndtryk.

Der blev klemt igennem i Det Ovale Værelse.

- Efter de håndtryk har man talt meget om, at Trump slet ikke er naturlig i de sammenhænge. Og man har også talt om, om han bruger dem til at demonstrere over for omverdenen og andre, hvilken magt han besidder. Jeg tror dog ikke, det bliver noget, vi taler om efter dette møde. Jeg tror, repræsentanterne fra begge lejre har talt det igennem inden, så man ikke ender i den situation igen, siger USA-analytiker Mads Fuglede.

Han vurderer, at man gør klogt i at træde varsomt over for Trump. Præsidentens telefonsamtale med den australske premierminister endte med, at Donald Trump smed røret på.

- Man skal overveje, hvordan man håndterer eventuelle uenigheder, så de ikke eskalerer. For Trump er ikke typen, der lægger sig ned, lyder det fra Fuglede.

Udover risikoen for at blive uvenner, risikerer Løkke også at blive hylet ud af den, hvis Trump ikke holder sig til drejebogen, mener Michael Ulveman. Han beskriver den amerikanske præsident som en "meget impulsiv, uforudsigelig person, der kan finde på hvad som helst". Men:

- Alt det uforudsigelige, tror jeg egentlig, passer Løkke meget godt. Han kan også godt være en impulsiv person, og han skal nok grine med de rigtige steder, siger Ulveman.

Hvad er succeskriteriet?

- Det er, at mødet går fuldstændig glat uden pinlige episoder. Det er det ene, siger Michael Ulveman.

- Det andet er, at mødet mellem de to også går godt, så Trump har indtryk af, at det her (Lars Løkke, red.) er en mand, han kan stole på og har lyst til at tale med igen. Det er helt afgørende for en lille nation som Danmark, at vi ses i Washington som nogle, der er konstruktive, og som vil spille med, og nogen, som har indflydelse på de dagsordener, som, amerikanerne synes, er interessante - krig mod terror, EU, Rusland og andre ting.

Mads Fuglede siger:

- At Løkke formår den balancegang, det er at få en god relation til Trump og få talt Danmark tættere på en vigtig allieret - uden at brænde fingrene på Donald Trump.