Donald Trump

Er afdød dansk jazzstjerne årsagen til, at Løkke nu mødes med Trump?

- Personlige relationer spiller bestemt en rolle i international politik, understreger analytiker forud for mødet mellem Løkke og Trump.

Han var en af stjernerne på den danske jazzscene i 1930’erne.

Han står bag hittet ”Det bli'r aldrig det samme igen”.

Og så er jazzmusikeren Kai Ewans muligvis en væsentlig del af årsagen til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er en af de første europæiske statsledere, der er blevet inviteret på besøg i Det Hvide Hus af præsident Donald Trump.

Kai Ewans’ barnebarn Vanessa er nemlig gift med Donald Trumps søn Donald Trump Jr. Og dén forbindelse har fyldt meget i den kommunikation, der har været mellem statsministeren og præsidenten siden Trumps valgsejr i november.

Kai Ewans levede fra 1906-1988. Hans barnebarn er Vanessa Trump

Løkke: Den danske relation er vigtig

Lars Løkke Rasmussen fortalte blandt andet i december, hvordan Trump-familiens danske forbindelse var samtaleemne ved den første telefonsamtale mellem de to politikere.

Og onsdag nævnte Løkke direkte Trumps danske relation som en del af grunden til, at den danske statsminister besøger manden i verdens mest magtfulde embede som den blot fjerde europæiske regeringsleder.

- Jeg tror sådan set, at det, at jeg havde en god samtale med ham (Trump, red.) i november, en dansk relation, en dygtig ambassadør, og det forhold, at Danmark har tætte relationer, er grunden til, at jeg er her så kort tid efter, at han er tiltrådt. Og det skal vi jo bygge videre på, sagde Løkke til TV 2.

Skaber en forbindelse

Og man bør ikke undervurdere den slags personlige relationers betydning på den storpolitiske scene, påpeger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen.

- Personlige relationer spiller bestemt en rolle i international politik. Trump havde efter sin valgsejr den helt store telefonrundringning til alle verdens ledere, og her skilte samtalen med Løkke sig nok ud. Der er ikke tvivl om, at en fortælling som denne skaber en forbindelse mellem to personer, der jo ikke har mødt hinanden ansigt til ansigt. En forbindelse, som er stærkere end meget politik, fordi den bliver personlig. Hvor afgørende, det konkret har været for at få det her besøg i stand, er svært at sige noget præcist om. Men den slags spiller en rolle, siger han og fortsætter.

Donald Trump Jr. og hans kone Vanessa Trump.

- Præsidenter og statsministre er også mennesker. Hvis der dannes sådan en fortælling, der pludselig knytter folk sammen, husker vi det.

Ifølge DR har Løkke også en LP med Kai Ewans, købt i et antikvariat i København, med som gave til Trump i forbindelse med besøget.