Politik

Engell: Det her kan ende som en alvorlig sag for Esben Lunde

Esben Lunde Larsen skal kunne sandsynliggøre, at han intet kendte til et katalog med 16 konkrete forslag til et opgør med fiskerikvoter, mener Engell.

Seks partier i Folketinget anklager nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at have løjet for dem i en sag om fiskekvoter. 

De seneste år er danske fiskekvoter endt på få hænder - de såkaldte kvotekonger. De næsten monopollignende tilstande har haft den konsekvens, at flere fiskere er blevet nødt til at forlade erhvervet, og havne er lukket, skriver Berlingske.

I december 2016 vedtog et politisk flertal uden om ministeren en ny fiskeripakke, der blandt andet skulle gøre op med kvote-koncentration. Det var i forbindelse med disse forhandlinger, at miljø- og fødevareministeren - ifølge Dansk Folkeparti og rød blok - ikke informerede korrekt om mulighederne for at stramme kvote-reglerne. Og det på trods af gentagne forespørgsler fra flere partier.

Et politisk flertal udenom regeringen havde i den sammenhæng flere gange bedt miljø- og fødevareministeren om tiltag mod kvotekongerne. Ministerens svar har været ét enkelt forslag om en såkaldt tro-og-love-erklæring, hvor fiskeriets kvotekonger alene skal erklære, at de ikke omgås reglerne.

- Ministeren lyver overfor mig

Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen er dog kommet i besiddelse af et dokument fra december 2015 udarbejdet af det, der i dag hedder Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, som hører under Miljø- og Fødevareministeriet. I kataloget opridses der 16 konkrete forslag til et opgør med kvotekoncentrationen.

Ib Poulsen mener, at Esben Lunde Larsen har løjet i sag om fiskerikvoter.

Ib Poulsen siger, at han flere gange har efterspurgt tiltag som dem, der findes i kataloget.

- Jeg mener helt bestemt, at ministeren har løjet over for mig i denne her sag. Jeg har spurgt direkte til de her ting. Og jeg har fået et direkte svar om, at det kan man ikke levere på.

- Jeg har aldrig set forslagene

Ministeren selv afviser, at han skal have talt usandt:

- Jeg forstår ikke, hvis partierne skulle opleve, at jeg taler usandt. Jeg er ikke blevet forelagt Landbrugs- og Fiskeristyrelsens idékatalog med 16 idéer. Jeg er meget villig til at drøfte løsningerne med partierne bag fiskeripakken, siger han til Berlingske.

Kommentator: Det er en alvorlig sag

Sagen ser alvorlig ud for Esben Lunde Larsen, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Jeg kan ikke huske, hvornår et flertal af partier i Folketinget direkte har påstået, at en minister lyver. Normalt så udløser beskyldninger mod en minister om at lyve det røde kort. Dermed bliver det samråd, der kommer i Folketinget på fredag, ganske vigtigt, siger han og fortsætter:

- Men sagen er også alvorlig, fordi den handler om hele samarbejdet mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Nu har det bevæget sig fra krise til krise. Først var det Thyra Frank, så var det Ole Birk Olesen, og nu er det Esben Lunde.

Hans Engell forudser en hidsig debat mellem ministeren og folketingsflertallet til samrådet på fredag:

- Det, der bliver det helt afgørende i denne her sag, det er, om Esben Lunde kan dokumentere eller sandsynliggøre, at han ikke har haft kendskab til, at der lå en liste af forslag fra hans system. Hvis det pludselig kommer frem, at ministeren har haft det kendskab, så vil sagen gå helt op i det røde felt.