Politik

Politisk analytiker om Trump-møde: Løkke vil udtale bekymring om skrottet klimalov

Løkke vil på sit besøg hos den amerikanske præsident tale om klimaet, men kan ikke gøre det til et stort punkt, forudser TV 2's politiske analytiker.

Danmarks statsminister kan ikke sige noget til, at Donald Trump tirsdag satte sin underskrift på en tilbagerulning af en stribe miljøvenlige tiltag til fordel for en ny plan for kulkraft.

Sådan lyder det fra TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen forud for Lars Løkke Rasmussens besøg hos den amerikanske præsident i Det Hvide Hus i Washington D.C.

- Det er klart, at Løkke ikke kan blande sig i den amerikanske indenrigspolitik. Men Løkke kan slå fast, at Danmark håber, at USA vil blive i den klimaaftale, som man landede i Paris, siger han.

Klimaaftalen, som er juridisk bindende, skal begrænse temperaturstigninger og "redde kloden fra en klimakatastrofe," som det blev sagt i december 2015, hvor aftalen blev indgået af små 200 lande.

- Paris-aftalen er Trump på vej ud af, og republikanerne har altid været modstandere af den. Så Løkke vil udtrykke sin bekymring og konstatere, at man ikke er enig, forudser Peter Lautrup-Larsen.

- Men det er ikke noget, han kan gøre til et meget stort punkt.

Klimaminister: - Meget, meget bekymrende

Ifølge den danske energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), er det et bekymrende signal, som USA sender med skrotningen af de grønne tiltag.

- Det er meget, meget bekymrende i forhold til klimaet, den grønne omstilling og i forhold til, hvorvidt USA kan nå de mål, som de har forpligtet sig til på klimatopmødet, siger ministeren til TV 2.

Ifølge den danske energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), er det et bekymrende signal, som USA sender med skrotningen af de grønne tiltag.

Og når Løkke besøger den amerikanske præsident torsdag, skal han vise, at Danmark er det gode eksempel, mener Lars Christian Lilleholt.

- Vi har vist, at vi kan gennemføre grøn omstilling og gøre det på en måde, hvor man er i stand til at betale regningen for det. I dag kan man billigere opføre vandvind end kulkraft. EU skal iklæde sig føretrøjen og vise, at vi virkelig kan noget på det her område, siger han.

Kulplan er synd for amerikanerne

Donald Trumps støtte til kulkraft er en skadelig kamp mod det uundgåelige, mener både erhverv og Green Peace.

- Man skal stramme sig an for at se dette her som en succes. Men det er først og fremmest synd for amerikanerne, dette her.

- De får sandsynligvis nu mere luftforurening og mere kulkraft de kommende år. Men det er ikke enden for den grønne omstilling, siger administrerende direktør for Dansk Energi, Lars Aagaard.

Grøn omstilling vil fortsætte

Dansk Energi er en interesseorganisation for selskaber i energibranchen, deriblandt Danmarks store vindmøllesektor. USA er et af de største markeder for vindkraft.

Den klimaforandringsskeptiske og kulkraftglade præsident vil dog ikke ændre på det faktum, mener Lars Aagaard:

- Mange delstater har deres egne mål for vedvarende energi, så jeg håber ikke, at skaden bliver så stor.

- Det betyder selvfølgeligt noget, hvad Donald Trump gør, men den grønne omstilling fortsætter ufortrødent mange steder.

Kan kun forsinke udvikling

Samme håbefulde tone slår Green Peace an.

- Kulindustriens dage er talte, og det virker håbløst for klimaet og for udviklingen af en grøn energisektor med høj beskæftigelse, når Trump nu forsøger at give de gamle kraftværker kunstigt åndedræt.

- Ny, vedvarende energi tager over i høj fart, også mange steder i USA, og det kan Trump ikke stoppe. Han kan højest forsinke udviklingen, siger klimapolitisk rådgiver hos Green Peace, Jens Mattias Clausen, i en kommentar.

Global positiv udvikling

Både Green Peace og Dansk Energi ser da også en positiv udvikling globalt for vedvarende energi.

- Der blæser positive vinde for både vind- og solenergi. Verdensmarkedet er stigende, og når lande verden over i stigende grad vælger grønne løsninger, så er det ikke baseret på, om præsidenten hedder Donald Trump eller Barack Obama.

- De gør det, fordi grøn energi er attraktiv prismæssigt i forhold til alternativerne, siger Lars Aagaard.