Efter TV 2-afsløring: Støjberg opfordrer danskerne til at angive illegale indvandrere

Udlændingeminister Inger Støjberg reagerer nu på TV 2s afsløring af et rekordhøjt antal sigtelser af illegale indvandrere.

Antallet af sigtelser mod illegale indvandrere i Danmark er rekordhøjt, og det vil udlændingeminister Inger Støjberg (V) nu have danskernes hjælp til at nedbringe.

Hun opfordrer borgere, der ser noget mistænkeligt, til at kontakte myndighederne.

- Jeg vil faktisk også opfordre helt almindelige danskere til, at når de for eksempel er inde på deres pizzeria og synes, at der er noget underligt med det baglokale, fordi der går mange rundt, der ikke taler dansk overhovedet, at man jo så også selv kontakte myndighederne, fordi det er en utopi at tro, at politiet kan komme i et hvert baglokale i Danmark, siger Inger Støjberg til TV 2.

Illegal i Danmark

Netop nu lever mange tusind mennesker illegalt i Danmark. Men hvordan kan illegale indvandrere overleve i et gennemkontrolleret land som vores? Hvordan skaffer de sig en indtægt? Hvem tjener på, at de er her, og hvordan undgår de myndighederne?

Det er TV 2 Dokumentar gået undercover for at undersøge

I dokumentaren ”Illegal i Danmark” bliver to udenlandske muldvarper sat af på Københavns Hovedbanegård uden nogen papirer. Herefter har de 30 dage til at finde tag over hovedet og skaffe sig en indtægt som illegal.

Hvordan det går, kan du se, når første del af dokumentaren sendes torsdag d. 30. marts.

Opfordringen komme efter, at TV 2 de seneste dage har kunnet fortælle, at 1.348 indvandrere sidste år blev sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark. Det er det højeste antal nogensinde.

Direkte adspurgt, hvorfor almindelige mennesker skal angive andre, svarer udlændingeministeren, at det som udgangspunkt er en myndighedsopgave, men at myndighederne i den virkelige verden ikke kan være alle steder.

- Det her handler om, at vi skal have styr på, hvem det er, der opholder sig i Danmark. (...). Så derfor mener jeg faktisk, at vi alle sammen har en forpligtigelse til også at kontakte myndighederne, når vi ser noget mistænkeligt.

Mennesker bliver udnyttet

TV 2 Dokumentar har i 30 dage været undercover blandt indvandrerne i Danmark, og optagelserne viser, hvordan de illegale indvandrere lever i en form for parallelsamfund, hvor de får penge til dagen og vejen ved at lade sig udnytte af danske arbejdsgivere, samle flasker eller begå småkriminalitet.

Nogle bor i parker, men mange bor også i såkaldte 'reder', på et gulv hos deres arbejdsgiver eller hos venner og bekendte.

- Vi har at gøre med nogle mennesker, som i den grad bliver udnyttet. Nogle arbejder ekstremt mange timer, og til en meget, meget lav løn. De betaler typisk mellem 2.000 – 4.000 kroner om måneden for at have en madras i en såkaldt ’rede’ - en lejlighed, som deles med mange andre illegale. Det er meget, meget usle forhold, siger Kjeld Farcinsen, som er politikommissær i politiets Udlændingekontrolsektion.

I sagens natur ved myndighederne ikke præcis, hvor mange mennesker der lever illegalt i Danmark. Det seneste skøn fra Rockwool Fonden lyder på 18.000, hvilket svarer til indbyggertallet i Nyborg. Men antallet er stigende advarer Københavns Politi:

- Vores erfaring er, at der i hvert fald ikke kommer færre – nok tværtimod, siger Kjeld Farcinsen med henvisning til den rekordstore flygtningestrøm, der i disse dage ankommer i Italien.

Tre illegale anholdes om dagen

Sidste år kom de illegale hovedsageligt fra Afghanistan, Nigeria, Irak, Syrien, Somalia, Tyrkiet, Thailand og Marokko, men listen over nationaliteter er lang.

En opgørelse fra Rigspolitiet viser, at de personer, der sidste år blev sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark, kom fra 96 forskellige lande.

Ifølge Shahamak Rezaei, som er migrationsforsker og lektor ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, opsøger migranterne typisk deres landsmænd, når de efter en lang rejse ankommer til Danmark. De herboende landsmænd hjælper de nyankomne med at få sig en identitet, et sted at bo og et job.

Men fra tid til anden går det galt.

Som nævnt sigtede politiet 1.348 illegale migranter sidste år - det svarer til mellem tre og fire personer om dagen, og det er en stigning på 35 procent i forhold til året før.

Og det er problematisk, at flere migranter slutter sig til den "illegale parallelverden" herhjemme, mener Shahamak Rezaei:

- Det er en selvfølge, at når du ikke har lovligt ophold i landet, så gælder det kun om at overleve. Jo mere desperate de her mennesker er, desto højere er sandsynligheden for, at de kaster sig ud i tvivlsomme projekter, og det kan være med til at undergrave velfærdsstaten.

Kun toppen af isbjerget

Tre typer illegale

LYKKERIDDEREN

Ham, der kommer til Danmark uden papirer. Han får de jobs, der nu engang er, og lever fra dag til dag.

DEN HÅBEFULDE

Ham, der kommer til Danmark på et turistvisum eller et studieophold og bruger den tid, han har, til at opbygge netværn og de forbindelser, der skal til for at etablere sig fast i Danmark.

DEN UDSPEKULEREDE

Ham, der har alle de falske papirer i orden, inden han tager til Danmark. Som regel er papirerne udarbejdet så godt, at arbejdsgivere ikke har en reel chance for at finde ud af, om de er falske eller ej.

Kilde: Kjeld Farcinsen

Ifølge migrationsforskeren er det kun "toppen af isbjerget, der bliver opdaget af myndighederne", og Shahamak Rezaei forudser, at antallet af illegale vokser.

Danmark er nemlig eftertragtet.

Når dele af verden bliver rigere, og andre dele bliver fattigere, jamen så vil der være en del mennesker, der flytter og ender som illegale

Shahamak Rezaei, migrationsforsker

- Med de sociale medier, tv og mobiltelefoner har folk lettere ved at følge med i, hvad der sker på den anden side af kloden. Og når dele af verden bliver rigere, og andre dele bliver fattigere, jamen så vil der være en del mennesker, der flytter og ender som illegale, siger han.

Shahamak Rezaei mener, at uanset hvilken type illegal der kommer hertil, så er de en "bombe under velfærdsstaten", og han peger på, at flere af dem lever under slavelignende forhold:

- Det er sådan set ikke et stort problem, at der er to samfund, der kører side om side med hinanden med hver deres sæt spilleregler. Men konflikterne opstår, når deres veje krydser.

Politikommissær Kjeld Farcinsen er bekymret over, at så mange indvandrere beslutter sig for at slå sig ned illegalt i Danmark

- Vi har jo et samfund, der er bygget op omkring tillid, så vi kan ikke acceptere, at der er folk her, som vi ikke ved noget om. Samtidig er det et problem for de illegale, fordi hvis de kommer i problemer, så kan de jo ikke kontakte myndighederne. De er rigtig dårligt stillet, og det er der mange, der udnytter, siger han.

Du kan se første del af TV 2 Dokumentaren 'Illegal i Danmark' på torsdag kl. 20 eller på TV 2 Play.