Forældre føler sig pressede til at købe børns it-udstyr

Undervisningsministeren skal på et samråd svare på, hvordan hun vil sikre, at skolerne overholder loven.

"Nødvendige undervisningsmidler skal stilles vederlagsfrit til rådighed for eleverne".

Sådan står der i loven om folkeskolen.

Men som en del af en digitaliseringsstrategi for folkeskolen må skolerne opfordre forældrene til at give børnene eget it-udstyr som bærbare computere eller iPads med i skoletasken.

Det bliver ofte opfattet som et krav, mener foreningen Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.

Bliver loven overholdt?

Udmeldingen kommer forud for et samråd på Christiansborg tirsdag. Her skal undervisningsminister Merete Riisager (LA) svare på, om loven bliver overholdt.

- Vi oplever rigtig mange forældre, der føler sig presset til at købe it-udstyr. Som vi ser det, er det brugerbetaling ind ad bagdøren i folkeskolen. Det er ikke det, der står i Grundloven og folkeskoleloven, siger Mette With Hagensen.

Med skolernes opfordring følger nemlig ofte en besked om, at alternativet er noget "gammelt skrammel" fra skolen, mener formanden.

Flere skoler efterspørger privat udstyr

Skole og Forældre lavede i 2016 en undersøgelse af emnet. Den viste, at 23 procent af forældrene oplever, at deres barns skole opfordrer til, at børnene selv tager udstyr med.

Samtidig føler otte procent af forældrene det som et decideret krav.

Undersøgelsen "må give stof til eftertanke hos ministeren", mener Socialdemokratiets familieordfører, Julie Skovsby.

Ministerens plan

På samrådet vil hun have svar på, hvad ministeren har tænkt sig at gøre for at sørge for, at loven bliver overholdt.

- Jeg ønsker, at ministeren handler og kommunikerer klart til forældre, at det ikke er et krav, at man medbringer eget it-udstyr, siger Julie Skovsby (S).

- Man skal ikke føle sig forpligtet eller presset til at købe it-udstyr, for at børnene kan få det med i skolen.

Ikke et krav

S-politikeren foreslår, at der bliver lavet et informationsbrev til hele landet. Det skal sikre, at det bliver klart og tydeligt for alle forældre, at det er en mulighed og ikke et krav.

Skole og Forældre opfordrer ministeren til at skrive til kommunerne, at der skal stilles udstyr til rådighed for eleverne.

- Folkeskolen skal være gratis. Det er den eneste måde, vi kan sikre, at alle børn har råd til at gå i skolen, siger Mette With Hagensen.