Politik

BLOG: Kære Løkke: Mander du dig op overfor Trump?

BLOG: Statsminister Lars Løkke Rasmussen bør give Trump klar besked, når han kommer på besøg i Washington.

Jeg håber ikke, det bliver et rent høflighedsvisit, når Lars Løkke Rasmussen på torsdag skal trykke næver med den nye amerikanske præsident Donald Trump.

Der er nemlig god grund til at tale med Trump om mere end vejret i Washington.

Jeg er bekymret for, hvad de kommende fire år med Donald Trump i Det Ovale Kontor vil betyde for USA og for resten af verden.

Danmark har et helt andet syn

Det er ikke sikkert, Lars Løkke Rasmussen sådan lige kan omvende Trump. Men han bør alligevel bruge lejligheden til at minde om, at vi i Danmark har et helt andet syn på kvinders rettigheder, klimaforandringer og pressefrihed, end han allerede har demonstreret i sin korte tid i Det Hvide Hus.

Suk, siger jeg bare.

Præsidenten har sat en kæp i hjulet på abortrådgivning i tredje verdenslande og fjernet støtten til organisationer, der arbejder med at hjælpe kvinderne.

Han har demonstreret en ekstremt udemokratisk holdning til pressen, hvor han på den ene side slynger om sig med beskyldninger mod medier, han ikke bryder sig om – og på den anden side udelukker enkelte medier fra sine pressemøder.

Og så har han netop underskrevet et dekret, hvor han tilbageruller de gode klimatiltag, som Barack Obama fik gennemført.

Suk, siger jeg bare.

”When they go low, we go high”

I Europa er vi nødt til at reagere på den ødelæggende politik, præsidenten fører. Som den tidligere førstedame Michelle Obama sagde under valgkampen: ”When they go low, we go high”.

Det handlede dengang om ikke at lade sig trække ned på det niveau, Donald Trumps valgkamp mod Hillary Clinton foregik på. Men jeg synes også, ordene kan bruges som inspiration til alle os i Europa, som har mulighed for at kæmpe for en anden politik end den, Trump står for.

Min egen partifælle Holger K. Nielsen viste vejen, da han foreslog, at Danmark tilsluttede sig et hollandsk initiativ, som skulle modvirke Trumps beslutning om at trække al støtte til organisationer, der arbejder med abort i tredje verdenslande. Simpelthen ved at gå sammen om at hæve støtten tilsvarende.

Vi kan vise vejen

På den måde kan vi gøre meget for at vise vejen. Vise at vi kan skabe vækst, samtidig med at vi tager hensyn til klimaet. Og at vi kan føre politik og stå på mål for den over for pressen. Også når der bliver stillet kritiske spørgsmål.

Men vi skal også fortælle Donald Trump, at han er på afveje, når vi får chancen for at give ham klar besked ansigt til ansigt. Og det gør Lars Løkke Rasmussen på vegne af Danmark på torsdag.

Tænk hvis han ville bruge lejligheden til at sætte foden ned og markere klart og tydeligt, at det danske samfund bygger på mange af de værdier, Donald Trump gør sig umage for at trampe på.

Der er en anden vej

Pressefrihed er et helt grundlæggende princip for vores demokrati.

Kvinder i Danmark har selvfølgelig ret til at bestemme over egen krop.

Og vi tager det dybt alvorligt, at der sker klimaforandringer, som kræver politisk handling.

Jeg vil blive en lille smule stolt, hvis Lars løkke Rasmussen mander sig op og gør det klart for Donald Trump, at der er en anden vej end den, Trump har valgt.

Men jeg tvivler desværre på, at han gør det.