Politik

Nyrup, Fogh og Schlüter før Løkke møder Trump: Sådan tackler du en præsident

Hvordan får man bedst sin vilje, når man møder USA's præsident? Kan man blive rigtige venner? Vi har samlet nogle gode råd, inden Løkke møder Trump.

På torsdag mødes statsminister Lars Løkke Rasmussen med USA’s præsident Donald Trump i Det Hvide Hus i Washington. Og skal besøget blive en succes, gælder det om ikke at være bedrevidende, men stadig tale lige ud af posen, lyder det fra tidligere statsministre, der har prøvet det før.

Det er ikke første gang, Løkke skal møde en amerikansk præsident. Da han var statsminister i 2009-11, mødte han daværende præsident Obama hele tre gange – dog kun én gang alene. Og i maj sidste år var de nordiske statsledere inviteret til middag hos Obama, hvor Løkke brillerede som festtaler.

Mødet med Trump bliver altså første gang i næsten 10 år, at Løkke skal være på tomandshånd med verdens mægtigste mand.

Derfor har vi samlet lidt gode råd og erfaringer fra hans forgængere, som han kan tage med til Washington.

Anders Fogh Rasmussen blev nærmest fast gæst hos præsident Bush, og Poul Schlüter holdt privat ferie med Ronald Reagan.

Man kan argumentere for en kursændring, men ikke en helt ny planet.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen om mødet med Clinton

Så måske Løkke gør klogt i at læse lidt med her, hvis han gerne vil feriere i Mar-a-Lago i Florida med familien Trump fremover.

Selfies og sommerferie

Helle Thorning-Schmidt mødtes med præsident Obama flere gange, mens hun var statsminister. Hun var på besøg i Det Hvide Hus i 2012, og de to mødtes igen i 2013 i Stockholm. Deres bekendtskab kulminerede i den efterhånden verdensberømte selfie fra Nelson Mandelas mindehøjtidelighed i Sydafrika.

Hvis Løkke vil være verdensberømt, så det måske værd at overveje at pakke selfiestangen ud, når han mødes med Trump.

Fogh og Bush var rigtige venner

Thornings forgænger Anders Fogh Rasmussen mødte daværende præsident George W. Bush adskillige gange i sine år i Statsministeriet. Første gang i 2002, kort tid efter valgsejren, og igen i 2004, hvor de to spiste frokost sammen i Det Hvide Hus.

Og i maj 2005 var Fogh en tur i Washington, igen, mens Bush og hans familie blot få måneder senere, i juli samme år, besøgte statsministeren i Danmark.

I 2006 besøgte Fogh Bush i sommerresidensen Camp David, og i 2008 var han inviteret til Bush’ private ranch i Texas.

Derudover har de mødt hinanden ved flere andre lejligheder, hvor flere statsledere har været samlet på én gang.

Så man må sige, at Fogh er velbevandret ud i at møde en amerikansk præsident. I hvert fald denne ene. Og her er erfaringen kort og kontant:

- Han er meget uhøjtidelig, meget afslappet. Meget direkte. Vi sidder og snakker og spytter lige ud med tingene, har han tidligere sagt.

Om det så er noget, Løkke kan tage med sig videre til sit møde med Trump, må tiden vise.

Du kan se mere om statsminister Lars Løkke Rasmussens besøg hos Donald Trump i 'Verden ifølge Trump' på TV 2 Play. Hør blandt andet om den første telefonsamtale mellem de to og den danske forbindelse til Trump-familien.

Man skal ikke tro, man er noget

I 1997 fik København besøg af USA's daværende præsident Bill Clinton. Det var første gang, en siddende amerikansk præsident var i Danmark. Dermed blev Poul Nyrup Rasmussen også den første danske statsminister, der kunne tage imod en amerikansk præsident. Det var han 'pavestolt' af, som Jyllands-Posten skrev dengang.

Og han har et par konkrete erfaringer, som Lars Løkke Rasmussen måske kan bruge til noget.

Pludselig sad jeg der og var statsminister og skulle møde verdens førende politiker.

Tidligere statsminister Poul Schlüter om mødet med Ronald Reagan

- Man skal være ekstremt godt forberedt. Og gøre sig klart, at man skal have et mentalt gennembrud i forhold til den amerikanske præsident. Man skal på bølgelængde, og kommer man ikke det med det samme, så kommer man det aldrig, har Nyrup tidligere sagt om mødet.

Og så skal man ikke tro, at man kan udøve specielt stor indflydelse på verdens mægtigste mand.

- Man skal undgå at komme i en situation, hvor man, som et forholdsvis lille land, siger, 'nu skal jeg fortælle dig, hvordan du skal gøre'. Man får heller ikke noget ud af at give USA s præsident ret i et og alt, det har han hørt så mange gange – han er omgivet af rygklappende nationer. Han har brug for at få et modspil, der er velkvalificeret og ikke ligger 100 kilometer væk fra det, han selv har i tankerne. Man kan argumentere for en kursændring, men ikke en helt ny planet, lyder Nyrups erfaring.

Historien gentager sig

I september 1985 tog daværende statsminister Poul Schlüter turen til Washington, da præsident Ronald Reagan inviterede.

Da Schlüter kom hjem, skulle han aflægge rapport for Udenrigspolitisk Nævn, og her fortalte han blandt andet, at præsident Reagan var utilfreds med Danmarks engagement i Nato.

- Præsidenten kom dernæst ind på de mere generelle forsvarsproblemer. Han udtalte i denne forbindelse, at man fra amerikansk side var foruroliget over udviklingen i Danmark med hensyn til forsvaret. Danmark var således bagefter opfyldelsen af forpligtelserne inden for NATO og havde ved flere lejligheder indtaget særstandpunkter til skade for samarbejdet og solidariteten i NATO, fortalte Schlüter.

Dengang var det den såkaldte fodnotepolitik, hvor Danmark gang på gang tog afstand fra beslutninger i Nato, der var med til at skabe knas.

Men vi er ikke langt fra kritikken i dag, hvor USA kræver, at flere Nato-lande, herunder Danmark, skal bruge flere penge på forsvaret, for at leve op til Natos krav.

Hele referatet fra Schlüters møde med Reagan kan du læse her.

Schlüter fortalte siden, at de to alligevel hyggede sig, da de sad alene overfor hinanden.

- Selvfølgelig bliver man imponeret, lige når man møder manden. Men så sætter man sig ned i hver sin stol overfor hinanden, og så bliver det åbent og meget direkte. Så bliver det virkelig en tomandssamtale. Pludselig sad jeg der og var statsminister og skulle møde verdens førende politiker, den amerikanske præsident, har Schlüter tidligere fortalt mødet med Reagan.

Senere fik han et mere end professionelt forhold til Reagans efterfølger, George Bush (senior).

- Vi blev personlige venner. Så inviterede han mig og Mie (Schlüters hustru Anne Marie Vessel Schlüter, red.) på sommerferie i hans sommerbolig. Der var vi oppe i nogle dage, og det var meget festligt. Og ganske privat. Vi drøftede også lidt politik, har Poul Schlüter fortalt.

Og selvom det var et privat besøg, bød det på en stor politisk oplevelse for den nu tidligere statsminister.

- Om morgenen træffer præsidenten sin sikkerhedsrådgiver, der giver sin rapport om situationen i verden. Og så siger han: ’Poul, kom, min sikkerhedsrådgiver er klar’. Så der fik jeg den samme briefing som præsidenten.

Poul Schlüter var Danmarks officielle repræsentant ved Ronald Reagans bisættelse i 2004 i Washington Cathedral.