Politik

Forsker: Dagens Danmark har ansvar for vestindisk slaveri

Argumentet for ikke at undskylde til Dansk Vestindien holder ikke, mener forsker.

En undskyldning skal gives til levende mennesker.

Det er holdningen hos regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i forhold til, om Danmark skal give en officiel undskyld for at medvirke til slaveri frem til 1848.

Alle partier ser ingen grund til at undskylde for noget, som blev gjort af for længst afdøde danskere.

Men det argument holder ikke vand. Det mener Astrid Nonbo Andersen, der forsker i historiepolitik på Dansk Institut for Internationale Studier.

- Jeg synes ikke, at det giver mening. Det er ikke et spørgsmål om individuelt ansvar, det er et spørgsmål om statsansvar, siger hun.

- Der er masser af eksempler på, at man har gjort det alligevel. Så det er et gyldigt filosofisk argument, men det er ved siden af pointen.

Mange afrikanere

Slaveriet har ifølge Astrid Nonbo Andersen på mange måder formet livet for de nutidige beboere på de tidligere Dansk Vestindiske Øer. Blandt andet fortæller hun, at omkring 80 procent er af afrikansk afstamning.

Derfor kan man ikke sige, at en undskyldning ikke når frem til rette vedkommende.

- Det er levende historie derovre, mener hun.

- For en del mennesker ville det betyde en anerkendelse af den historie, som man har derovre, og alle de problemer det har medført.

Danmarks slavefortid rækker tilbage til 1672, hvor den første koloni blev oprettet på øen St. Thomas.

FAKTA: Danmark havde slaver i 175 år

  1. Dansk slaveri og slavehandel på de tidligere Dansk Vestindiske Øer strækker sig fra 1672 til 1848. Det er en barsk fortid med slaveri og slavehandel, der præger De Amerikanske Jomfruøer - den tidligere koloni Dansk Vestindien.

  2. De Vestindiske Øer er betegnelsen for Danmarks besiddelser i Caribien, nemlig de tre øer St. Thomas, St. Jan og St. Croix. Øerne blev solgt til USA 31. marts 1917.

  3. I 1672 oprettede Danmark under ledelse af guvernør Jørgen Iversen Dyppel den første koloni på øen St. Thomas og strømmen af slaver begyndte.

  4. I 1718 udvidedes kolonien med den mindre naboø St. Jan.

  5. Begge øer var imidlertid bjergrige og ikke ideelle til plantagebrug. Derfor købte Danmark i 1733 den fladere St. Croix af Frankrig, der aldrig for alvor havde benyttet øen.

  6. På trods af det danske forbud mod slavehandel fra 1792 (i kraft 1803) fortsatte slaveriet på øerne indtil 1848, hvor generalguvernør Peter von Scholten erklærede alle slaverne for frie.

  7. Herefter forsvandt det økonomiske grundlag for øerne, der i 1917 blev solgt til USA for knap 100 millioner kroner.

Kilde: Danmarkshistorien.dk