Politik

Flertal bakker op om at gøre tandlæge gratis for de 18-24-årige

SF vil indføre gratis tandlægebesøg for 18-24-årige. S, DF og EL bakker op, men er dog uenige om modellen.

Selv om man er blevet for gammel til at besøge en skoletandlæge, så skal det stadig være muligt at sætte sig til rette i stolen og få tjekket bisserne uden at skulle betale for det.

Det foreslår SF, som vil gøre tandlæge gratis også for 18-24-årige.

SF er bekymret for, at for mange unge stopper med at gå til tandlægen, når det begynder at koste penge, og dermed får varige tandskader.

- Vi kan se alt for mange unge undlader at gå til tandlæge, efter de er blevet 18 år. Det er noget af det, de prioriterer fra, fordi de ofte ikke har særlig mange penge og måske kun har en SU, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til TV 2.

- Hvis vi investerer i gode tænder, så er det godt givet ud. Ellers så kommer de senere med store problemer, som det koste mange penge at rette op på, siger hun.

70 millioner

SF skønner, at forslaget vil koste 70 millioner kroner om året. Partiet vil hente pengene ved at hæve skatterne for renteindtægter og anden kapitalindkomst.

Både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten bakker ifølge DR op. Dog er partierne ikke helt enige om, hvordan modellen skal være.

Socialdemokratiet vil gøre det første og andet tandlægebesøg i den private tandpleje gratis for de unge, men partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at seks år med gratis tandlæge er for lang tid.

DF klar til forhandling

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået at gøre tandpleje for de 18-20-årige gratis. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) er parat til at forhandle en aftale på plads med udgangspunkt i SF-forslaget.

Også Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, melder sig parat til at støtte forslaget fra SF. Jo mere brugerbetaling, der kan afskaffes, desto bedre, lyder det til DR.

Idéen skydes dog ned af regeringspartiet Venstre. Sundhedsordfører Jane Heitmann (V) siger til DR, at det hører med til at blive voksen, at man skal passe på sig selv - herunder sine tænder.