Politik

Aftale på plads: Her er de nye våben i kampen mod banderne

Politikerne vil blandt andet forbyde bandemedlemmer at opholde sig i bestemte kommuner i årevis.

Efter et langt forhandlingsforløb er det lykkedes et flertal blandt Folketingets partier at nå til enighed om en ny bandepakke. En bandepakke, der på en række områder betyder markante strafskærpelser og nye redskaber til myndighederne i kampen mod organiseret kriminalitet.

Blandt de mest opsigtsvækkende tiltag i pakken er, at rockere og bandemedlemmer fremover i tillæg til en fængselsstraf vil kunne pålægges et forbud mod at befinde sig i en eller flere kommuner. Et forbud som skal kunne gælde i helt op til ti år.

Altså kan en dømt kriminel få forbud mod eksempelvis at befinde sig i Københavns kommune i årevis. Overtrædes forbuddet, kan man ryge i fængsel igen.

- Det er en rigtig god dag for lovlydige borgere i Danmark. Og det er en rigtig trist dag at være bande- eller rockerkriminel. Vi har lavet en aftale med 35 initiativer, der på hver sin måde skal komme efter rockere og bander og gøre det mere trygt at leve i Danmark, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Det er regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der står bag aftalen. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen kalder aftalen for den hårdeste nogensinde:

- Det er en god dag. Solen skinner, og vi har vedtaget den måske hårdeste bandepakke i Danmarkshistorien, siger han.

Hårdere straffe og kontrol med lægeerklæringer

Blandt de øvrige tiltag i bandepakken er, at fjerne rockeres og bandemedlemmers mulighed for at blive prøveløsladt, medmindre de deltager i et exit-forløb.

Straffen for organiseret afpresning - for eksempel opkrævning af beskyttelsespenge af forretningsdrivende - skærpes. Det samme gør straffen for skyderi på åben gade.

Det skal også være lettere for kommunerne at lukke rockerborge og tilholdssteder for bander.

Og så går et tiltag blandt andet også på, at kontrollen skal styrkes med de lægeerklæringer, der fritager motorcyklister for at bruge styrthjelm.

Tager penge fra byfornyelse

Der var sidste år 54 skudepisoder i det offentlige rum, som havde tilknytning til rocker- og bandekonflikterne. En markant stigning i forhold til årene før.

Derfor var der blandt partierne ved forhandlingsbordet langt hen ad vejen enighed om, at der var behov for markante nye initiativer på området. Grunden til at forhandlingerne har taget flere uger skyldes uenighed om, hvordan pengene til at føre tiltagene ud i livet, skulle findes. Her er parterne nu nået til enighed om, at størstedelen af pengene (51,3 millioner kroner) skal tages fra den pulje, der er afsat til byfornyelse - altså renovering af nedslidte boligområder.

Du kan se alle bandepakkens 35 initiativer her.