Politik

Politikere har kendt til fjernvarmemanøvre i flere år

Faren for millionstore ekstraregninger til fjernvarmekunder har været kendt på Christiansborg siden 2012.

Politikerne på Christiansborg med klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i front raser over en fjernvarmesag fra Herning. Her får 19.000 varmekunder en ekstraregning på mere end 9.000 kroner per husstand.

Men sagen er på ingen måde af ny dato, skriver Jyllands-Posten.

Allerede i 2012 blev de midtjyske varmekunder ramt af en trecifret millionregning, uden at det fik politikerne til at reagere.

- Det er helt tydeligt, at politikerne har sovet i timen i forhold til at få lukket dette hul, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

- Hvis man kærer sig om, at danskerne skal have billig fjernvarme, har advarselslamperne blinket i årevis. 

Regning på 172 millioner kroner

Ekstraregningen i 2012 kostede de 19.000 varmekunder i Herning 282 millioner kroner, og frem mod 2020 venter endnu en regning på 172 millioner kroner, uden at det vil give midtjyderne mere varme i radiatorerne. 

Millionlussingen til varmekunderne i Herning kommer, efter at Energitilsynet har åbnet for, at varmeselskaber kan opkræve renter af de værdier, der er skabt i selskaberne igennem tiden.

Som energiordfører var Lars Christian Lilleholt i 2012 kritisk over for Herning-sagen. Siden sommeren 2015 har han været energiminister, uden at det har stoppet renteregningerne.

Alligevel afviser Lilleholt at have svigtet varmekunderne. 

Sidste efterår fremlagde han en forsyningsstrategi, der blandt andet lægger op til stramninger på området.

- Så jeg har lagt en plan frem som minister, siger Lars Christian Lilleholt om udspillet.