Politik

Ungdomspartier vil have god tone, men fortsætter grov stil

I dag har formændene for ni ungdomspartier underskrevet et politikerløfte om god tone og ærlighed. Men de grove annoncer vil de beholde.

Intentionerne er gode nok: Politikere skal tale pænt til hinanden, så vi får en saglig og respektfuld debat. Men i praksis kan det blive svært for ungdomspartierne at leve op til de gode løfter.

I dag har ni ungdomsformænd underskrevet 'Politikerløftet', hvor de blandt andet lover at indrømme, når de tager fejl, fastholde jordforbindelsen og altså også at tale pænt. Punkt nummer seks er værd at bide ekstra mærke i: 'Jeg vil gå forrest i kampen for en respektfuld og saglig debat, som giver plads til, at alle kan deltage'.

Politikerløftet indeholder i alt syv punkter, der skal skabe et bedre tillidsforhold mellem politikerne og befolkningen.

Løkke på en trone af ølflasker

Faktisk underskrev ungdomspartierne et lignende manifest op mod valget i 2015. Her skrev de under på at holde en god tone på de sociale medier under valgkampen. Blandt de 10 bud i manifestet var: "Det er god stil at rose politiske modstandere, når de fortjener det" og "politik handler også om personer, men vi har mere fokus på substansen".

Men blækket var dårligt tørt, før Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, langede ud efter Venstre med en annonce, hvor formand Lars Løkke Rasmussen sidder på en trone af øl og vinflasker. Venstres Ungdom svarede tilbage ved at vise daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt på en trone af Gucci-tasker.

Og på trods af dagens nye løfte kan danskerne godt regne med at se mere af den slags fra ungdomspartierne.

- Vi skal gå til grænsen. Så kan man diskutere, om det går over grænsen. Men vi går til grænsen, også efter vi har afgivet løftet i dag, siger Nanna Bonde, landsformand for SF Ungdom, SFU.

Instrument for de voksne partier

Det er helt normalt, at ungdomspartierne lader sig bruge til at sige nogle ting, som de voksne partier ikke kan tillade sig. De ville formentlig blive beskyldt for at være underlødige, hvis de gjorde det, siger TV 2’s politiske analytiker, Thomas Funding.

 - Ofte har det været på måder, hvor det har været meget personlige angreb, de har været med til at sætte ind. DSU, ølflaskerne og Løkke er et tydeligt eksempel på det, hvor man klart siger, at Løkke drikker for mange øl. Og det handler om alt andet end politik, siger Thomas Funding.

Ungdomspartiernes kampagner, der går lige til, og måske over, stregen, har en klar funktion for partierne, der går efter at underminere modstanderne.

- Der har ungdomspartierne været et nyttigt værktøj. Indtil videre har det været svært at få øje på et stringent stilskifte. Der er i hvert fald en tydelig diskrepans imellem god tone og en statsminister siddende på ølflasker, siger Thomas Funding.

Men der er også friere rammer for, hvad de unge politikere og partier kan foretage sig. Og en del af arbejdet i ungdomspartier er skam også ganske seriøst.

- Ungdomspartierne har en mere fri rolle, det giver dem mulighed for at være grovere i filten, men også til at udvikle politik. Det er ikke så sjældent, at man ser politiske forslag ende med at blive de voksne partiers politik år efter, at de er blevet lanceret i ungdomsorganisationerne, siger Funding.

Politikerløftet

 1. Her er løftet, som formændene for ungdomspartierne har skrevet under på:

  Som ung meningsdanner og politisk engageret afgiver jeg herved dette løfte, som jeg lover at overholde efter bedste evne: 

  1. Jeg vil tænke visionært og være åben over for nye idéer. 

  2. Jeg vil søge indflydelse og resultater for at forbedre samfundet i overensstemmelse med mine værdier. 

  3. Jeg vil være ærlig omkring de resultater, jeg opnår, og sørge for, at mine kompromisser er gennemskuelige. 

  4. Jeg vil indrømme, når jeg tager fejl, eller skiftende omstændigheder gør, at jeg må ændre holdning. 

  5. Jeg vil træffe beslutninger på et så oplyst grundlag som muligt og søge viden hos både faglige eksperter, borgere og de personer, politikken berører. 

  6. Jeg vil gå forrest i kampen for en respektfuld og saglig debat, som giver plads til, at alle kan deltage. 

  7. Endelig lover jeg at fastholde min jordforbindelse og udvikle demokratiet i samarbejde med befolkningen.