Sjælden statsrådmiddag i aften - nu forklarer hoffet hvorfor

16x9
Her tager hofmarskal Michael Ehrenreich imod Dronningen ved hendes nytårstaffel på Amalienborg 1. januar. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Der plejer at være noget under opsejling, når Dronningen inviterer til statsrådsmiddag. Men ikke denne gang, forsikrer hendes kabinetssekretær.

Det er tredje gang siden 2000, at der holdes statsrådsmiddag på Amalienborg, når dronning Margrethe onsdag aften er vært for regeringens ministre og kronprinsparret.

De to seneste gange, der blev holdt statsrådsmiddag, skete der noget stort.

Sidste gang, i 2009, var luften under middagen tyk af spekulationer om, hvorvidt daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen var på vej til Nato. Det blev bekræftet få dage senere.

Og tilbage i 2003 blev kronprins Frederiks forlovelse med en ung australsk kvinde ved navn Mary Donaldson annonceret samme dag og fejret om aftenen under statsrådsmiddagen.

Derfor har rygterne om onsdagens middag på Amalienborg spiret, siden den fremgik af Kongehusets og Statsministeriets kalendere.

Middag afholdes halvvejs i en periode

Hidtil har hverken vært eller gæster villet oplyse, om der er en særlig anledning til middagen.

Nu uddyber Dronningens kabinetssekretær, Henning Fode, over for Berlingske, at der er tradition for socialt samvær uden for de formelle statsrådsmøder, der sker adskillige gange om året.

Ministrene bydes på småkager i december, hvor Statsrådet ønsker hinanden god jul. Og efter sidste møde inden sommerferien er der kaffe og "god ferie".

- Og så er der det lidt større element: Statsrådsmiddagen. Vi tilstræber, at den bliver afholdt én gang i hver valgperiode. Når vi er halvvejs igennem den fireårige valgperiode, begynder vi at arbejde på at finde en dato, hvor middagen kan holdes, siger Henning Fode til avisen.

Thorning havde for travlt med rokader

Der er også en god forklaring på, at det er hele otte år siden sidst.

Mens Helle Thorning-Schmidt var statsminister, blev der ikke afholdt en statsrådsmiddag. Og det skyldes ganske enkelt, at det var umuligt at finde en passende dato på grund af Thornings mange regeringsrokader og SF's udtræden af regeringen, pointerer kabinetssekretæren.

- Der er efterhånden ikke ret mange regeringer, der sidder uændret i fire år ad gangen. Det gør nogle gange, at det er meget, meget vanskeligt at finde en dato, der kan passe regeringen og Dronningen samtidig. Det lykkedes simpelthen bare ikke i den periode. Men det er lykkedes denne gang, siger Henning Fode til Berlingske.

- Vi giver ikke jobbet videre

Dronning Margrethe gav interview til den belgiske tv-station RTL forleden i anledning af det forestående statsbesøg.

Her understregede hun over for de udenlandske journalister, at hun ikke har tænkt sig at forlade tronen foreløbig.

- Her i landet har vi ikke givet jobbet videre. Her hedder det, at du bliver, så længe du lever. Det er den vej, jeg ser det for mig selv, sagde hun til RTL.