Politik

Venstre om hvidvask af milliarder i danske banker: Cheferne har ansvaret

Ledelsen i danske banker skal ikke kunne gemme sig bag datterselskaber i udlandet i sagen om hvidvask af milliarder. Venstre vil stramme loven.

Egentlig troede Venstres erhvervsordfører, at der var strammet nok op. Så frustrationen var stor, da Torsten Schack Pedersen (V) kunne læse afsløringen i Berlingske af, at danske banker er blevet brugt til hvidvask af mindst syv milliarder.

- Det betyder, at vi kommer til at tage yderligere initiativer, selvom vi allerede har strammet. Vi kommer til at se på ledelsens ansvar, vi kommer til at se på bødestørrelser og selvfølgelig sørge for, at Finanstilsynet og bagmandspolitiet har de ressourcer, der skal til for at fungere effektivt, siger han til TV 2.

Berlingske kan i dag afsløre, at flere store danske banker er en del af en større sag om international økonomisk kriminalitet. Ifølge avisen viser en efterforskning af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, at milliarder er flydt gennem danske banker til skattely. Blandt bankerne er Danske Bank og Nordea. Ifølge Berlingske er der overført mere end syv milliarder kroner i perioden 2011 til 2014.

Og for Venstre er der ingen tvivl om, hvor ansvaret ligger.

- Bankerne er forpligtet til at føre kontrol med mistænkelige transaktioner og indberette til bagmandspolitiet. Det er vanskeligt at have en situation, hvor den øverste ledelse ikke har et ansvar for det, der foregår. Man skal ikke bare kunne gemme sig bag datterselskaber, siger Torsten Schack Pedersen.

Landene, der er involveret i hvidvaskningssagen, er ikke lande, der traditionelt er store handelspartnere for danske virksomheder. Derfor burde alarmklokkerne have ringet hos bankcheferne langt tidligere, mener Torsten Schack Pedersen.

- Det må være den øverste ledelse, der har ansvaret for hvad der foregår i hele butikken. Når t forløb som det, der bliver beskrevet i dag, kan foregå i over tre år uden der bliver grebet ind, så er der altså behov for, at vi strammer op. Det er uacceptabelt, at så store milliardbeløb kan jonglere rundt, siger han.

Regeringen og partierne bag de finansielle forlig er allerede i gang med drøftelser af opstramning på området i kølvandet på Panama Papers-skandalen.

Venstre regner med at være færdige i løbet af foråret.