Politik

Brian Mikkelsen holder fast: Man må ikke mobbe bankerne

Erhvervsministeren vil se på mere straf til bankcheferne efter hvidvaskningsskandalen. Men han fastholder, at systemet ikke må mobbe bankerne.

Ledelsen i de danske banker har svigtet. Og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) går ud fra, at Berlingskes afsløringer af hvidvaskning for milliarder vil blive undersøgt af blandt andet bagmandspolitiet. Alligevel fastholder han, at systemet ikke må 'mobbe' bankerne.

Ifølge Berlingske viser en efterforskning af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, at milliarder er flydt gennem danske banker til skattely. Blandt bankerne er Danske Bank og Nordea. Ifølge avisen er der overført mere end syv milliarder kroner i perioden 2011 til 2014.

På trods af, at der allerede er massiv kritik af bankerne fra flere sider, fastholder Brian Mikkelsen, at bankerne skal behandles ordentligt.

Det er ikke mere end to måneder siden, at du var ude og sige, at man skal stoppe mobningen af bankerne – synes du stadig det?

- Ja. Bankerne er lokomotivet i vores samfund for at få vækst. Men de skal også overholde lovgivningen. De har historisk svigtet deres tilsyn med hvidvaskloven. Vi har brug for bankerne, for hvis de ikke låner penge ud til virksomheder og boligejere, så går samfundet i stå, siger Brian Mikkelsen og understreger, at lovgivningen skal skærpes.

Hvem er det, der har mobbet bankerne?

- Tidligere har det heddet, at de ikke kunne låne penge ud til virksomhederne. Tidligere har det været sådan, at boligejerne er kommet i klemme.

Ja, men hvem er det, der har mobbet dem?

- Det har været generelt internationalt. Vi er kommet med en masse reguleringer. Vi har plastret dem til med reguleringer.

Men har det ikke vist sig at være nødvendigt?

- Her handler det om, at de har overtrådt hvidvaskloven. Men den anden del er regulering i forhold til, hvor mange penge de må låne ud, kapitalkrav og soliditet, som har været for vidtgående.

Men hvem er det internationalt, der har mobbet bankerne?

- Det har været Basel-komiteen (international komité, der arbejder med nye retningslinjer for, hvor meget banker og realkreditinstitutter skal have på kistebunden til dårlige tider, red.), som er kommet med meget vidtgående krav til bankerne.

Hvordan kan det nogensinde være mobning?

- Det er mobning. Fordi man har sagt, at det er bankerne, der har ansvaret for, at der ikke har været vækst i samfundet. Der er vores tilgang til det, at det er bankerne, der er lokomotivet for vækst.

Du får det nærmest til at lyde som om, at bankerne er ofre?

- Det er de jo ikke i denne sag. Det er dig, der blander en sag ind fra december.

Nej, det er dig, der siger, at bankerne bliver mobbet?

- Nej, du henviser til udtalelser fra december.

Men du har lige sagt, at bankerne skal reguleres mere. Og samtidig fastholder du, at de har været reguleret for meget?

- Reguleringen med hensyn til kapitalkrav er gået for vidt, der skal vi se på regelforenkling. Men nu viser Berlingske så, at der igen er begået svigt, hvad angår hvidvask. Og der kommer jeg så med en palette af initiativer, der skal skærpe ledelsesansvaret og forhøje bødestraffen, siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen mødes med de andre partier i næste uge for at diskutere, hvad man skal stille op overfor bankerne.