Politik

OVERBLIK: Islamisk Stat svinder ind og koalitionen trænger frem

Det går den rigtige vej på slagmarken, hvor islamisterne bliver trængt tilbage af koalitionen.

Koalitionen mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) samler over 60 lande verden over.

Her kan du blive klogere på dens resultater mod de militante jihadister:

* Koalitionen vurderer, at IS har tabt kontrol med mindst 56 procent af tidligere kontrolleret territorium i Irak og 27 procent i Syrien.

* Flere end 1,3 millioner internt fordrevne er vendt tilbage til deres hjembyer. 121 skoler er blevet genetableret eller er i gang med at blive det.

* Danske soldater har indtil videre været med til at uddanne over 7000 irakiske soldater. Der er fløjet 823 danske F16-missioner i Irak og Syrien.

* Antallet af såkaldte fremmedkrigere, som kæmper for IS, er fortsat faldende og på det laveste niveau i to og et halvt år. Meget få personer rejser nu fra Danmark til konfliktzonerne i Irak og Syrien, vurderes det.

* I Irak er de vigtige byer Fallujah og Ramadi generobret. I Syrien er de strategisk vigtige byer Manbij, Jarabulus og Dabiq generobret.

* Der er forsat kampe i den irakiske by Mosul. Hovedparten af den østlige del af islamisternes hovedsæde i byen er generobret. Det er sket med luftstøtte fra Danmark.

* Første fase i generobringen af Islamisk Stats hovedsæde Raqqa er påbegyndt. Det er den sidste store syriske by, som kontrolleres af IS-jihadister.

* Lokale oprørsstyrker under den internationale koalition rykker frem mod byen. Men også syriske regeringsstyrker vil have kontrol over byen. De støttes af Rusland.

* Danmark og Libanon står fælles i spidsen for koalitionens forsøg på at ramme terrorbevægelsen økonomisk.

* For nylig bombede koalitionen en pengetank med over en milliard kroner. Flere af bevægelsens pengetanke er blevet ødelagt, og dens adgang til internationale finansielle markeder er betydeligt svækket.

* Desuden er over 2000 af jihadisternes "energiressourcemål", blandt andet oliefelter, blevet destrueret af koalitionens luftangreb.

* Propaganda fra Islamisk Stat er faldet med 70 procent fra 2015 til 2016.

Kilde: Udenrigsministeriet, januar 2017.