Politik

Mystik om sjælden statsrådsmiddag: Dronningen skal mødes med regeringen

For tredje gang på 17 år er der statsrådsmiddag på Amalienborg. De seneste to bød på kongelig forlovelse og afsked med en statsminister.

For kun tredje gang siden 2000 skal der være statsrådsmiddag på Amalienborg onsdag i næste uge.

Sidste gang var i 2009, hvor Anders Fogh Rasmussen sagde pænt farvel og tak for tiden som statsminister og kort tid efter drog til Nato. Og gangen før, i 2003, var anledningen forlovelsen mellem Kronprins Frederik og Mary Donaldson.

- Man plejer at sige, at der skal gå fire til fem år imellem. Sidst gik der så seks år, og nu er der gået otte år, så det er ved at være på tide. Der er gået usædvanligt lang tid denne gang. Der vil også typisk være en anledning. For eksempel en eller anden bestemt begivenhed i Kongehuset, siger historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Men om der er noget stort på vej fra enten Kongehuset eller regeringen er ikke til at finde ud af. At middagen afholdes 22. marts 2017 bekræfter både Kongehusets og Statsministeriets kalendere.

Dog har ingen af de to, indtil videre, kunne oplyse TV 2 om anledningen til middagen. Statsministeriet henviser til kongehuset, der heller ikke har meget at tilføje.

Kongehusets presseafdeling siger, at regenten efterstræber at holde en statsrådsmiddag mindst én gang i hver regeringsperiode. Men det har ikke været muligt at få opklaret, hvorfor der er gået så lang tid imellem de seneste tre. Og om der er en særlig anledning til, at middagen holdes netop nu.

Middagen afholdes på Amalienborg, og det er altså kongehuset, der er vært. Deltagerne ved middagen er Statsrådet, der består af regeringens ministre, dronningen og kronprinsen. Denne gang deltager Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen også samt kronprinsesse Mary.  

Statsrådsmiddagen er før blev afholdt, 'fordi det er ved at være tid til det'. Det var anledningen for 17 år siden, i år 2000, hvor der altså også var statsrådsmiddag uden større anledning.

Pænt farvel og tak

En statsrådsmiddag vil typisk være noget man holder, når statsministeren har siddet i et stykke tid, siger Lars Hovbakke.

- Man bruger det som slags tak til den regering, som Dronning Margrethe har arbejdet sammen med i mange år, forklarer han.

Måske derfor ’nåede’ man det ikke i Lars Løkkes første periode som statsminister i 2009-2011. Helle Thorning-Schmidt sad i fire år, men nåede det altså heller ikke.

Om Lars Løkke Rasmussen og hans regering har siddet længe nok nu, til at man vil sige tak, er det altså kun dronningen, der kan afgøre.

Statsrådsmiddagen kan også være en erstatning for det guldbryllup, som majestæten og prins Henrik ikke vil holde, forklarer Lars Hovbakke. Selvom prins Henrik dog ikke deltager i statsrådsmiddagen.

- Og så lever Margrethe jo ikke for evigt, så der kan være god grund til at holde det, mens hun stadig er frisk. Statsministeren bliver der nok heller ikke i mange år frem, så det er en god anledning til at sige tak for et godt samarbejde, siger Lars Hovbakke.

Dronningen bliver, nok, på sin plads

Dronning Margrethe gav interview til den belgiske tv-station RTL forleden, i anledning af det forestående statsbesøg. Her understregede hun overfor de udenlandske journalister, at hun sidder godt på tronen og ingen planer har om at abdicere ligesom kongen i Belgien gjorde i 2013. Dog med et lille 'men'.

- Hvert land har forskellige traditioner. Her i landet har vi ikke givet jobbet videre. Her hedder det, at du bliver, så længe du lever, hvilket min far gjorde og alle, som kan jeg huske, har gjort. Det er den vej, jeg ser det for mig selv. Man kan ikke spå om fremtiden, men det er sådan, jeg ser det, sagde hun til RTL.

Det er sjældent, at Statsrådet mødes til middag, men de almindelige møder i rådet afholdes otte gange årligt under dronningens ledelse.

Ifølge Grundloven skal alle love og vigtige regeringsforanstaltninger forhandles her. Det betyder i praksis, at lov- og beslutningsforslag forelægges i Statsrådet, før de fremsættes i Folketinget, og at alle lovforslag, der er vedtaget af Folketinget, forelægges i Statsrådet, hvor de underskrives af dronningen og af den ansvarlige minister.