Politik

Thulesen Dahl: Vi går ikke efter ministerens hoved

Transportminister Ole Birk Olesen beklagede tidligere på dagen, at han ikke har informeret Folketingets ordførere tidligere i post-sagen.

Alt tyder på, at Ole Birk Olesen (LA) også er transportminister, når dagen er slut.

Dansk Folkeparti - som i sidste ende afgør Ole Birk Olesens ministerskæbne - skal formelt træffe beslutningen om, hvilke konsekvenser sagen bør få for ministeren på et gruppemøde tirsdag formiddag. Forud for gruppemødet har Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen sagt, at ”det ligner en meget stor næse til ministeren”.

Og samme signaler lyder der nu fra partiets formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Vi går jo ikke særskilt efter en ministers hoved. Vi går efter, at sagerne skal behandles ordentligt. Og det, der har været problemet her, er at Folketinget ikke har mulighed for at håndtere tingene, hvis man ikke har de oplysninger, som man sidder inde med i ministeriet. Der har ikke været den fornødne udveksling af oplysninger om PostNords tilstand, siger DF-formanden på vej ind til gruppemødet.

En næse er en betegnelse for en skriftlig kritik af en minister, som et flertal i Folketinget står bag. Næsen er at betragte som en form for advarsel til en minister, men næsen har ikke nogen reel parlamentarisk betydning. Hvis et folketingsflertal vil tvinge en minister til at gå af, skal de i stedet udtrykke mistillid.

Transportministeren har været under massiv kritik. Nu beklager han.

Skal bruge milliarder fra statskassen

Ole Birk Olesen har den seneste tid været under voldsom kritik fra både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i sagen om PostNords krise. TV 2 kunne i sidste uge fortælle, hvordan ministeren allerede 19. december sidste år fik klar besked fra PostNord om, at virksomheden manglede mere end to milliarder danske kroner, og at det ville blive nødvendigt for den danske og svenske stat at skyde flere skattekroner i selskabet.

Oplysninger, som ministeren først valgte at dele med ordførerne i postforligskredsen i februar.

På et møde tirsdag morgen erkendte Ole Birk Olesen, at ordførerne burde have været orienteret tidligere.

- Når en forligskreds siger, at jeg har gjort noget forkert, så er det sådan. For jeg er minister i en regering, der har Folketinget som arbejdsgiver. Det har ikke været godt nok tidligere, og derfor skal det være bedre, sagde ministeren blandt andet.

Til den forklaring siger Kristian Thulesen Dahl: 

- Vi går ind på gruppemødet og diskuterer videre. Men vores ambition er først og fremmest at sørge for, at danskerne kan få post og at vi har et system, der er til gavn for alle folk, uanset hvor de bor. Det jeg har noteret mig er, at ministeren har sagt, at forligskredsen ikke har været orienteret godt nok.