Politik

OVERBLIK: Hvad har ministeren vidst om krisen i PostNord

Ole Birk Olesen (LA) afviser at have haft kendskab til et konkret beløb på PostNords kapitalindsprøjtning.

Tirsdag morgen skal transportminister Ole Birk Olesen (LA) til møde med partierne bag postforliget.

Ministeren er under skarp kritik fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet for ikke at have delt oplysninger om PostNords krise med partierne, da han fik dem.

Men der var ingen tal på bordet, da ministeren i december blev orienteret af PostNords ledelse, har ministeren forklaret. Mødereferatet viser dog noget andet, kan flere medier berette.

Ole Birk Olesen fastholder fortsat, at han ikke blev præsenteret for et konkret tal på PostNords behov for kapitalindsprøjtning fra den danske stat.

Det fulde overblik

Her kan du få et overblik sagen:

  • Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og seks embedsmænd fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet holdt 19. december 2016 møde med PostNords ledelse og bestyrelse, hvor ministeren blev orienteret om økonomien i det danske postvæsen.
  • I et interview med TV2 onsdag aften den 8. marts sagde Ole Birk Olesen, at der ikke var sat et beløb på PostNords økonomiske behov på mødet mellem ministeriet og det statsejede selskab.Ifølge ministeren fik man blot besked om, at PostNord måske ville få brug for penge, men konkrete tal var der angiveligt ikke på bordet.
  • Ifølge et mødereferat, som Ritzau er i besiddelse af, blev det dog på mødet lagt frem, at PostNord havde et økonomisk behov på 3,5 milliarder svenske kroner. Det svarer til 2,7 milliarder danske kroner.
  • Helt konkret står der i mødereferatet, at "PostNord oplyste, at hvis transformationen gennemføres, vil det medføre et negativt cash flow i Post Danmark på ca. 2 mia. SEK i transformationsperioden samt omstruktureringsomkostninger på ca. 3,5 mia. SEK til ansatte på "særlige vilkår" (tjenestemænd, red.), dvs. i alt omkostninger på cirka 5,5 mia. SEK".
  • Torsdag den 9. marts forklarer Ole Birk Olesen så til Ritzau, at han på mødet fik at vide, at PostNord formentligt ville få brug for penge fra ejerne. Dog var der ikke sat noget konkret beløb på, hvor mange penge postselskabet ville få brug for fra den danske stat.

- PostNord satte ikke tal på, hvor meget selskabet mente, at den svenske og den danske stat bør bidrage med, og hvor meget andre kilder forventedes at bidrage med. Det er det spørgsmål, der adresseres i notatet, og det var det, jeg udtalte mig om i går, forklarer Ole Birk Olesen i en skriftelig kommentar med henvisning til interviewet med TV2.

Tirsdag 14. marts skal de relevante ordførere på området orienteres om sagen.