Politik

Ole Birk beklager PostNord-forløb - men DF afgør først hans skæbne senere

- Det ligner en meget stor næse til ministeren, siger Dansk Folkepartis ordfører.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) burde tidligere have orienteret ordførerne i postforligskredsen om, at der var behov for milliarder af skattekroner for at redde det kriseramte PostNord.

Det erkender ministeren nu, efter et møde med ordførerne tirsdag morgen.

 - Jeg har konstateret, at der fra ordførerkredsen har været en utilfredshed med orienteringsbehovet. Og jeg har taget ad notam, at orienteringsniveauet skal være bedre. Jeg synes, man skal respektere de forligskredse, der er i Folketinget, siger Ole Birk Olesen efter mødet og fortsætter:

 - Når en forligskreds siger, at jeg har gjort noget forkert, så er det sådan. For jeg er minister i en regering, der har Folketinget som arbejdsgiver. Det har ikke været godt nok tidligere, og derfor skal det være bedre.

Hård kritik fra DF og S

Ole Birk Olesen har den seneste tid været under voldsom kritik fra både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i sagen om PostNords krise. TV 2 kunne i sidste uge fortælle, hvordan ministeren allerede 19. december sidste år fik klar besked fra PostNord om, at virksomheden manglede mere end to milliarder danske kroner, og at det ville blive nødvendigt for den danske og svenske stat at skyde flere skattekroner i selskabet.

Oplysninger, som ministeren først valgte at dele med ordførerne i postforligskredsen i februar.

- Der har været et tidspunkt, hvor vi har givet finansordførerne en orientering, fordi der var en gennemgang af statens selskaber i Finansministeriet. På det tidspunkt skulle postordførerne også have haft besked. Og det beklager jeg, at de ikke fik. Det skulle de have haft, siger Ole Birk Olesen.

DF: Ligner en stor næse

Dansk Folkeparti - som i sidste ende afgør, om Ole Birk Olesen kan forsætte som minister - har endnu ikke taget endeligt stilling til, hvilke konsekvenser forløbet skal have for ministeren.

DF-ordfører har været særdeles kritisk overfor Ole Birk Olesen (LA)

- Jeg hører det her som en beklagelse fra ministeren i forhold det vi har kritiseret. Nemlig for langsom og manglende information, siger transportordfører Kim Christiansen og fortsætter:  

- Jeg skal have gruppens velsignelse, før jeg gør mere. Men det ligner en meget stor næse til ministeren.

En næse er en betegnelse for en skriftlig kritik af en minister, som et flertal i Folketinget står bag. Næsen er at betragte som en form for advarsel til en minister, men næsen har ikke nogen reel parlamentarisk betydning. Hvis et folketingsflertal vil tvinge en minister til at gå af, skal de udtrykke et mistillidsvotum.

Dansk Folkeparti har gruppemøde på Christiansborg kl. 11.