Politik

Familier mister boligstøtte, når børnene tager et fritidsjob

Over 2000 lavindkomstfamilier mister boligstøtte, fordi deres børn er ungarbejdere hos eksempelvis bageren.

Det kan blive dyrt for lavindkomstfamilier, når teenagebørnene tager et fritidsjob på McDonalds eller i Netto.

For mens de unge får løn ind på kontoen, får forældrenes boligstøtte et hak, når de unge tjener penge, skriver Jyllands-Posten.

Sidste år blev mere end 2000 husstande modregnet boligstøtten, fordi børn under 18 år hev for mange penge hjem på fritidsjobbet.

I den seneste opgørelse fra december var cirka 2300 familier ramt af reglen om, at børns indkomst tæller med i beregningen af boligstøtte, hvis de tjener over 1800 kroner om måneden.

Ofte rammer modregningen enlige forældre i lavindkomstjob, på dagpenge eller kontanthjælp.

S vil afskaffe reglen

Det er forskelligt, hvor meget de berørte familier mister i boligstøtte, men i 2016 blev familierne i gennemsnit modregnet cirka 6000 kroner på grund af børnenes indkomst.

Ifølge professor i sociologi ved Aalborg Universitet Martin D. Munk spænder reglen ben for unge, der forsøger at bryde med den negative sociale arv.

- Det virker som et selvmål, at man straffer lavindkomstfamilier, når børnene tager ansvar for eget liv. Fritidsjob kan netop sikre en bedre vej ind i voksenlivet, siger han til Jyllands-Posten.

Reglen har eksisteret siden 1967, men nu foreslår Socialdemokratiet at afskaffe reglen helt, hvilket bliver bakket op af både Enhedslisten og SF.

- Det er et kæmpe benspænd for unge fra udsatte hjem, som prøver at bryde nogle negative sociale mønstre og lære værdien af et arbejde, siger Socialdemokratiets erhvervsskoleordfører, Mattias Tesfaye, til Jyllands-Posten.

- Deres forældre bliver straffet, fordi børnene vil skabe samme økonomiske muligheder for sig selv, som deres jævnaldrende har, siger han videre.

Vil se på afskaffelse

Dansk Folkeparti anerkender, at reglen kan være problematisk og vil derfor kigge på, om beløbsgrænsen på 1800 kroner om måneden skal hæves.

- Det kan altid diskuteres, om grænsen for, hvornår unge under 18 år skal medregnes, er den rigtige. Det er Dansk Folkeparti villig til at se på, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted til Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er åben for at slette eller ændre reglen.

- Reglen er 50 år gammel og svarer måske ikke til nutidens situation med fritidsjob. Unge skal opfordres til at tage fritidsjob, og derfor vil jeg se på, om reglen skal afskaffes, eller om beløbsgrænsen skal hæves, siger ministeren til Jyllands-Posten.