Politik

Polsk hån af egen frontfigur

Alle bakker op om polsk toppolitiker som fortsat leder af EU-landene – på nær Polen selv. Han bryder EU’s regler, lyder kritikken.

- Donald Tusk er en politiker, der forbryder sig mod EU’s grundlæggende regler, sagde formanden for Polens nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Kaczynski, i sidste uge.

- En person, der bryder sådanne regler, kan simpelthen ikke være rådsformand og kan under ingen omstændigheder regne med vores støtte – eller undgå vores protest, lød budskabet fra Kaczynski.

Kaczynski, der sidder på magten i Polen, har i årevis haft et horn i siden på Tusk, som han beskylder for en række lovovertrædelser – blandt andet korruption – og for at have det moralske ansvar for sin brors død. Tusk var polsk premierminister i 2010, da Kaczynskis tvillingebror – daværende præsident i Polen – styrtede ned med et fly i Rusland under mystiske omstændigheder. Undersøgelser af flystyrtet har dog peget på dårlige vejrforhold og pilotfejl som årsag til ulykken.

Hårde anklager

Det skorter ikke på anklager mod Tusk fra Kaczynski. Kaczynski ser Tusks liberal-konservative parti Borgerplatformen som del af en dybt korrupt postkommunistisk elite, der har taget magten over Polen. Han beskylder desuden Tusk for at være impliceret i en igangværende efterforskning af korruption i hans tid som premierminister, for at støtte oppositionen i Polen og for ikke at skærme Polen for kritik fra EU. Dertil kommer beskyldninger fra Kaczynskis partifælle, forsvarsminister Antoni Macierewicz, om at Tusk skulle have haft hemmelige samtaler med Ruslands præsident Vladimir Putin efter flystyrtet, hvor Kaczynskis bror mistede livet. Dette har Tusk pure afvist.

Opbakning trods hjemlig kritik

Donald Tusk nyder ellers bred opbakning blandt EU’s stats- og regeringschefer til at fortsætte på lederposten – bortset altså fra hjemlandet Polen. Her har hans politiske modstandere med Kaczynski i spidsen travlt med at promovere en rivaliserende polsk kandidat – den ganske ukendte europaparlamentariker og Tusk-kritiker, Jacek Saryusz-Wolski.

På trods af den positive stemning over for Tusk, har den polske premierminister foreslået at præsentere EU-lederne for Saryusz-Wolski under EU-topmødet torsdag i Bruxelles. Tanken er, at præsentere ham som reel modkandidat til Tusk. Saryusz-Wolskis kandidatur vækker dog mere forundring end begejstring i Bruxelles:

- Alle tror på, at Tusk får et nyt mandat, sagde en højtstående EU-kilde på et pressemøde i Bruxelles onsdag.

- Der er ingen andre kandidater. Det her er i høj grad et indenrigspolitisk spil i Polen, slog kilden fast.

Polakken Donald Tusk har stået i spidsen for EU-Rådet siden 2014 og leder møderne mellem de 28 EU-medlemslande. Hans embedsperiode slutter til maj og man skal således finde hans afløser på topmødet i Bruxelles i denne uge.

Den brede europæiske opbakning til Tusk har dog ikke hindret Polens regering i at føre valgkamp på Saryusz-Wolskis vegne. Den polske udenrigsminister Witold Waszczykowski har åbent erklæret sin støtte til europaparlamentarikeren – senest på et møde i Bruxelles mandag. - Jacek Saryusz-Wolski er den eneste polske kandidat … Han har masser af erfaring i europæisk politik, lød det.

Polen kan dog ikke nedlægge veto mod genvalget af Tusk, da beslutningen træffes med kvalificeret flertal.

Den ukendte polak

Kandidatursagen har vakt opsigt i Bruxelles, ikke mindst på grund af de mange intriger. Og dertil kommer spørgsmålet – hvem er Jacek Saryusz-Wolskis? Den indtil for nylig anonyme polak blev medlem af Europa-Parlamentet i 2004, hvor han i kortere perioder har været næstformand og formand for Udenrigsudvalget.

Han har gjort karriere i samme parti som Tusk og er kendt for sine personlige ambitioner. Han har ad flere omgange forsøgt at blive minister i hjemlandet Polen og EU-kommissær i Bruxelles – dog uden held. Posten som kommissær lagde han snor ud efter i både 2004 og 2009, men måtte senest se sig slået af Tusk’s egen favorit til posten.

Men de braste drømme har ikke fået Saryusz-Wolski til at kaste håndklædet i ringen – tværtimod har han satset alt på EU-formandsposten, hvilket er den direkte årsag til, at han tidligere på ugen først blev smidt ud af sit eget parti og senere af Det Europæiske Folkepartis Gruppe i Europa-Parlamentet.

Saryusz-Wolski ønsker ikke at udtale sig til medierne om hele misæren, men har bekræftet sit formandskandidatur på Twitter.

Parlamentarikerens chancer for at vinde formandsposten er reelt minimale, og hele kandidatursagen gnider mest af alt salt i såret på den årelange politiske fejde mellem Tusk og lederen af Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Kaczynski.