Politik

Minister beskyldes for at tale usandt: Kendte alligevel til PostNords milliardbehov

Ole Birk Olesen har ellers tidligere sagt, at han ikke kendte til beløbets størrelse.

TV 2 er kommet i besiddelse af et referat af et møde mellem transportminister Ole Birk Olesen (LA) og ledelsen i PostNord. Referatet viser, at Ole Birk Olesen allerede i december fik oplyst, at PostNords kapitalbehov lå på mere end 2,7 milliarder danske kroner.

Transportministeren har ellers tidligere sagt til TV 2, at der ikke var noget beløb nævnt på kvartalsmødet 19. december 2016 mellem ministeriet og det statsejede selskab.

- Lige inden jul får ministeriet at vide, at PostNord formentlig får brug for nogle eksterne penge. Der bliver ikke sat tal på, det er bare sådan en løs besked. Så bruger vi januar på at sætte os ind i det, vi hyrer eksterne rådgivere for at blive klædt ordentligt på, og allerede i starten af februar fotæller vi det til postordførerne, sagde Ole Birk Olesen onsdag til TV 2.

S beskylder Ole Birk Olesen for at have tilbageholdt oplysninger om finansieringsbehov i Postnord.

Faktisk fastholder ministeren ikke bare én, men to gange, at han ikke kendte størrelsen af PostNords kapitalbehov. På et opfølgende spørgsmål fra TV 2 til, om han burde have reageret hurtigere, svarede ministeren:

- Rækkefølgen har været den rigtige. Vi fik lige inden jul besked om, at PostNord ville få brug for nogle penge, uden at der blev sat beløb på.

Transportminister Ole Birk Olesen fastholder over for TV 2, at der ikke blev sat beløb på, da han i december mødtes med PostNord.

Men referatet, som TV 2 er i besiddelse af, tegner altså nu et billede af, at der meget tydeligt er blevet sat tal på, hvor mange penge PostNord havde brug for, og at PostNord simpelthen ikke kan få planen til at at lykkedes, uden at der kommer statslige penge på bordet.

S: Minister talte ikke i overensstemmelse med sandheden

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har tidligere kritiseret transportministeren for at være for langsom til at involvere Folketingets postordførere om krisen i PostNord, og de nye afsløringer øger nu presset på ministren.

- Det er stærkt overraskende, og jeg har svært ved at finde ord for, hvor overrasket, jeg bliver, når jeg hører ministeren tale på den her måde. Først tilbageholder han oplysninger for forligskredsen, og da han så skal forklare hvorfor, han har tilbageholdt dem, så taler han ikke i overenstemmelse med den sandhed, som man kan læse sort på hvidt i referatet, siger Socialdemokratiets postordfører Christian Rabjerg Madsen til TV 2.

- Det er selvfølgelig stærkt kritisabelt og meget, meget overraksende og nærmest chokerende, tilføjer han.

S-ordføreren kalder det et tillidsbrud fra ministerens side, men han vil ikke udtale sig om konsekvenserne, før Ole Birk Olesen selv har haft mulighed for at forklare sig over for postforligskredsen.

DF: Dybt kritiabelt

I referatet, som du kan se et uddrag af herunder, står der helt præcist:

 - PostNord oplyste, at hvis transformationen gennemføres, vil det medføre et negativt cash flow i Post Danmark på ca. 2 mia. SEK i transformationsperioden samt omstruktureringsomkostninger på ca. 3,5 mia. SEK til ansatte på "særlige vilkår" (embedsmænd, red.), dvs. i alt omkostninger på cirka 5,5 mia. SEK.

Også hos Dansk Folkeparti vække de nye afsløringer forundring. Partiets ransportordfører, Kim Christiansen, kalder det dybt beklageligt og understreger, at han gerne ville have været informeret om, hvor mange penge det drejede sig om, inden han "nærmest skulle erfare det gennem dagspressen". 

- Det er dybt kritisabelt, at ministeren ikke omgående kalder postforligskredsen ind og orienterer dem. Det er trods alt dem, der skal stå på mål for at finde de her penge. Jeg går ikke ud fra, at ministeren kan klar det på egen hånd, siger Kim Christiansen til TV 2.

Dansk Folkeparti ventes tirsdag efter et møde med Ole Birk Olesen at træffe en endelig beslutning til, om de fortsat har tillid til transportministeren.