Politik

Enhedslisten får nye fortalere for velfærd og demokrati

Enhedslistens folketingsgruppe skaber to nye ordførerskaber for velfærd og demokrati.

Enhedslisten vil forsvare velfærd mod udlicitering og privatisering. Samtidig skal Folketinget åbne sig mere for offentligheden. Derfor får partiet to nye ordførere for velfærd og demokrati.

Stine Brix (EL) vender tilbage fra sin barselsorlov for at kæmpe for velfærden.

I ordførerrollen skal hun skygge innovationsminister Sophie Løhde (V), der som minister skal forny det offentlige og se på bedre offentlig ledelse.

- Regeringen lægger op til markant mere udlicitering og privatisering. Vi vil arbejde stenhårdt for, at det ikke bliver til virkelighed, siger Stine Brix i en skriftlig kommentar og tilføjer:

- Det er helt centralt, at vi har en offentlig sektor, som ikke er styret af kortsigtede pengeinteresser, hvis vi skal sikre god velfærd.

Stine Brix bliver også ældreordfører i stedet for Finn Sørensen. Han har fortsat ansvaret for arbejdsmarkedet og kommunerne.

- Demokratiet er under pres

Maria Reumert Gjerding supplerer sine grønne ordførerskaber med at se på demokrati. Det dækker lobbyisme, partistøtte, parlamentarisk kontrol, god regeringsførsel, antikorruption og demokratisk deltagelse.

Hun finder ordførerskabet nødvendigt, da demokratiet ifølge hende er under pres.

- Lukkethedskulturen på Christiansborg betyder, at folkestyret rykker længere og længere væk fra befolkningen.

- Det bliver sværere og sværere for offentligheden og vælgerne at få indblik i, hvilke interesser de forskellige partier har, siger hun i pressemeddelelsen.

Ny kirkeordfører

Efter Enhedslistens nye fordeling af ordførerskaber fortsætter Jakob Sølvhøj som gruppeformand og udenrigsordfører. Mens Nikolaj Villumsen stadig er gruppens næstformand.

Christian Juhl sidder i Folketingets politiske ledelse, præsidiet.

Bruno Jerup bliver kirkeordfører i stedet for Pelle Dragsted, som stadig er finansordfører.